ЕК иска от София още финансови корекции по ОП ”Околна среда”

Европейската комисия не се ангажира със срок кога може да бъдат възстановени плащанията по програма "Околна среда" и иска от България още финансови корекции*.
Направените до момента са на стойност 97 милиона лева, съобщи БНР.

Националното сдружение на общините преди два дни изпрати писмо до председателя на Еврокомисията Жозе Барозу, в което моли за размразяване на плащанията възможно най-скоро.

Отговорът на Европейската комисия е, че иска плащанията да бъдат възстановени, но не може да каже дали това ще стане скоро, нито да посочи срокове.

"Топката е в полето на България. Видяхме, че там вече се прилагат някакви коригиращи действия и ние приветстваме това. Но ще трябва да се направят допълнителни финансови корекции и все още имаме нужда българските власти и нашите одитори да проверят колко ефективно функционират новите системи за управление и контрол. Това е нещо, което предстои да бъде доказано и тогава вече ще можем да възстановим плащанията по програмата", обясни говорителят на ЕК за регионалната политика Ширин Уилър.

Уилър каза още, че техническите уточнения с България продължават – и по програма "Околна среда", и по другата програма с прекъснати плащания – "Регионално развитие". За нея властите у нас скоро ще получат и одитния доклад, описващ подробно допуснатите нарушения.

Междувременно говорителят подчерта, че процедурата по прекъсване на плащания е стандартна, прилага се към всички страни от ЕС и в подхода към България няма никаква разлика.

*Целта на финансовите корекции е да се възстанови ситуацията, при която 100 на сто от разходите, одобрени за съфинансиране от структурните и инструменти на ЕС са в съответствие с приложимото национално законодателство и общностно право в тази област.
С налагането на финансови корекции се цели и подобряване на контрола и намаляване случаите на нередности.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини