Прокуратурата скри делото за смъртта на Чакъра

Година след обещанието на главния прокурор Сотир Цацаров, че делото за смъртта на Тодор Димов-Чакъра ще бъде възобновено и 9 месеца след като останките му бяха ексхумирани за нова експертиза, прокуратурата скри разследването и отказа да дава всякаква информация.
Засега не е ясно защо държавното обвинение мълчи. Оттам отказаха да отговорят дали е готова новата експертиза, заради която бяха ексхумирани останките на Чакъра, съобщи "Сега".

Димов загина през 2003 г. по време на полицейска акция под ръководството на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. Полицаите трябваше да заведат Димов в затвора, тъй като мъжът имаше влязла в сила присъда. Той обаче се барикадира в къщата си и откри огън по МВР. Впоследствие Борисов нареди къщата да бъде обстреляна с гранатомети.

На следващата сутрин Димов бе открит мъртъв. Официалната версия на МВР е, че Чакъра се е самоубил с граната. Близките му обаче смятат, че мъжът е бил убит.

През 2012 г. България бе осъдена в Страсбург заради акцията срещу Чакъра. Съдът присъди 50 хил. евро обезщетение на близките му. В решението си съдът записа, че при акцията е имало прекомерна употреба на сила срещу Чакъра, както и че разследването за смъртта му е било неефективно. В решението на Страсбург Борисов беше посочен поименно като "генерал Б.Б.".

След решението на Страсбург главният прокурор поиска от Върховния касационен съд да възобнови делото, съдиите уважиха искането и така разследването, прекратено през 2005 г. от военните прокурори в Пловдив, започна от нулата в София. Борисов също бе разпитан по него.

Наскоро страната ни бе осъдена отново за полицейско насилие - заради смъртта на Ангел Димитров-Чората през 2005 г. в Благоевград.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини