Анализатори от института „Иван Хаджийски“: Юни е месецът на ДПС

Юни е месецът на ДПС - такъв е изводът на анализаторите от института „Иван Хаджийски“, които представиха вчера редовния анализ, посветен на политическите събития през изминалия месец. „Движението се връща в ролята си на балансьор, при това с по-големи претенции“, е категоричното им мнение. ДПС подготвя и осъществява контролираното си слизане от власт при съпътстваща промяна в икономическата власт в България. Политически това се фокусира в успешната им на този етап борба за овладяване на центъра“, пише още в анализа. Политологът Борис Попиванов обясни, че ДПС не би могло да има притеснения за политическото си бъдеще, независимо как се структурира следващото управление на страната. Рисковете от „преяждане с политическа власт“ през последните години бяха отчетени и взети предвид. Предстоят рисковете от „преяждане с икономическа власт“, добави той.

Експертите смятат, че от ГЕРБ предусещат властта и започват да говорят на властови език. „Чуваме как Борисов е спасителят на банковата система, той дори заяви, че Цветанов няма да бъде повече министър, и конкретизира състава на бъдещото правителство, в което по всяка вероятност ГЕРБ ще се нуждае от партньор.“

БСП очевидно ще търсят и се готвят за рестарт чрез контраинициативи. „У нас не бе дооценено обстоятелството, че Сергей Станишев е направил твърде много за европейския имидж на българските социалисти. Такъв, какъвто те през 90-те години изобщо нямаха при предишния председател на партията. Станишев има европейски политически капитал който най-вероятно ще бъде използван да се подкрепи БСП“, отбеляза проф. Петър-Емил Митев.

Първанов учреди самостоятелна партия, и то точно на своя рожден ден, и със сигурност не иска да каже, че тя е лидерска, риторично отбеляза още проф. Митев. Двусмислеността сега отпадна, не може да се игнорира фактът, че съмишленици на Първанов остнаха в БСП и те действат за спешно свикване на ново заседание на конгреса.

Социологът Кънчо Стойчев обясни, че Станишев може да остане на този пост в БСП, макар партията да се свие до нежелан от червените размер. „Но чудовището, което може да замести БСП - майка ни жална… Дай боже да не видим какво има зад БСП наляво, а има сили, които може да доведат до това чудовище на власт“, пророкува той.

Устремното движение на коалицията „България без цензура“ попадна в плен на разгорелия се конфликт Пеевски - Василев, пише в анализа. Лидерът Бареков направи опит рязко да смени посоката и се обяви както срещу Цветан Василев, така и срещу издигналата го телевизия ТВ7. Няма да е лесно да намери силно място за себе си под слънцето на новата политическа конфигурация, защото търсеното от него място (на балансьор) е именно това, за което се водеше борба да не му бъде давано.

Една от невралгичните точки на месеца е в Реформаторския блок, където има две различни тенденции - там са разкрачени „за“ и „против“ сближение с ГЕРБ. Интересно е, че те са на двете най-големи партии, съответно на ДБГ и на ДСБ.

Борисов се готви за власт. Не е ясно с кого

Бойко Борисов реши, че на крилете на банковата криза може да получи безпроблемно водеща политическа роля, смятат от института „Иван Хаджийски“. Той обаче надцени своята намеса и допусна грешка, която ще му се напомня оттук нататък, натърти Борис Попиванов. Според него, без да е предложил алтернатива на статуквото, той щеше да получи следващото управление и затова Борисов можеше просто да стои и да чака. Но с решението си да вземе инициативата е сбъркал и е настроил много хора срещу себе си.

Ролята, която си е избрал Бойко Борисов, е изключително изгодна за един политик - ще спаси онова, което не се нуждае от спасяване. Изглежда, пред ГЕРБ има само два въпроса за решаване - с кого ще управлява и ще бъде ли все пак самият Борисов премиер? Това проличава и в избора на темите им. ГЕРБ се готви наистина за власт - Борисов говори, че спасил банковата криза, че Цветанов повече няма да е на висок пост и др.

Забравя се обаче една малка подробност - споменът за почти 4 години антисоциално управление на ГЕРБ не е заличен, а само изтласкан на втори план и лесно може да се актуализира, смятат социолозите. Най-интересният въпрос обаче остава как ще се развият отношенията Борисов - Пеевски. „Да сте чули Борисов да е казал нещо за  Пеевски“, попитаха анализаторите и обобщиха, че „очевидно изпитото кафе в Кърджали дава резултати“.

Източник: http://pressadaily.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини