Без субсидии за фотоволтаици през следващите 7 години

През следващия програмен период по Програмата за развитие на селските райони няма да се финансират проекти за фотоволтаични централи, съобщи зам.-министърът на земеделието Явор Гечев при публичното обсъждане на документа, пише "Монитор".
В аграрния сектор обаче ще може да се ползват европейски субсидии за преработката на оборски тор в биогаз, биомаса или за производство на електричество. Половината от суровината в тези централи може да бъде от стопанството на собствениците, а останалата ще се набира от други фермери в региона. Предвижда се също така оборският тор да се използва като суровина за торене при агроекологичните мерки.

Приоритет в аграрната политика през следващия програмен период ще бъде подпомагането на изоставащи сектори като животновъдство, зеленчукопроизводство и овощарство, съобщи министър Димитър Греков при откриване на срещата с представители на браншовите организации и фермери. Това обаче няма да става за сметка на традиционните за България полски култури, но е необходимо финансовите ресурси да бъдат насочени към интензивното земеделие, което е в много тежко състояние, каза още проф. Греков. Той припомни, че за да се развива добро земеделие, е необходимо да има добри хидромелиоративни системи. Затова е заложено като акцент в следващите седем години и осигуряването на поливна вода за нуждите на земеделските култури, но чрез нови и много по-добри съоръжения. В момента близо 90% от поливната вода се губят, а стопаните плащат за нея.

В новата ПРСР се отделят 20% от публичните разходи за повишаване на конкурентоспособността и балансирано развитие на селското стопанство и хранителната промишленост. За ефективно управление и използване на природните ресурси и за опазване на екосистемите са предназначени 45%. Като приоритет проф. Димитър Греков посочи спирането на обезлюдяването на селските райони. За спиране на обезлюдяването и високата безработица в селските общини се насочват 33% от средствата. За първи път страната ни има и тематична подпрограма, която е насочена към малките стопанства. Общият бюджет на ПРСР 2014 - 2020 г. е 2,338 млрд. евро.

Източник: http://novini.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини