БСП е ”за” предсрочни избори и задължително гласуване

Ще се консултираме с нашите партньори и другите партии за предсрочни избори, но не се ангажираме с дати, обяви Сергей Станишев. Той иска задължително гласуване.
Изборите не бива да бъдат протакани при условие, че "няма достатъчна обществена легитимност и подкрепа”, призна лидерът на БСП, но така и не уточни кога смята, че е най-добре да се проведат.

"Сами по себе си предсрочните избори няма да решат проблемите. Те трябва да гарантират възможност за перспектива за страната и хората. БСП никога не се е плашила от избори. Ще проведем консултации за предсрочни избори – кога това би било най-полезно за страната", заяви Станишев.

Той даде пресконференция, след като вчера от ДПС обявиха, че най-добре е да има предсрочни избори до края на годината.

Лидерът на левицата уточни, че не смята отлагането с една година за полезно и уместно, защото няма да има среда за успешна работа и реализиране на дългосрочни приоритети. Не смятал, че и избори напролет са добър варинат, а вот веднага - било напълно неуместно.

Той подчерта, че трябва да има бюджет, който е приет достатъчно легитимно, а служебен кабинет не може да направи това. По тази причина правителството "Орешарски" трябвало сега да работи за бюджета.

Станишев заяви, че е бил изненадан от вчерашното изказване на ДПС, защото в разговор с него го информирал за предстоящия пленум на БСП и предложил двете партии да проведат официални консултации в политическия формат.

Във вторник НС на БСП ще прави цялостен анализ и на резултатите от изборите, и на работата на правителството и ще вземе своите решения за действията си.

Той отклони въпроса за това дали все пак няма да подаде оставка с думите:

"Аз умея да нося моята отговорност пред БСП. Всички въпроси ще бъдат обсъждани там, а не тук пред медиите”.

По думите на Станишев обаче рестартът на държавата изисква на този етап промени – законодателни и конституционни, ако е необходимо, които да доведат до задължително гласуване.

„Има нужда от масирано участие на хората в изборите, за да поемат съдбата на България в свои ръце. Смятам да потърся подкрепа и от Националния съвет на БСП, и от парламентарните и извънпарламентарните политически сили. Не знам коя партия би спечелила или загубила от такава сериозна промяна”, добави Станишев.

Когато президентът предложи референдум за задължително гласуване и от ГЕРБ го подкрепиха, от БСП бяха против.

Задължителното гласуване би било удар по ДПС, защото ще намали традиционния процент, който партията получава на избори. В отговор на въпрос обаче Станишев отрече по този начин да наказват ДПС.

"Президентът искаше задължително гласуване, а тогава БСП не искаше. Каквото искат решение да взимат. Аз искам 100% от българите да отидат да гласуват, защото тогава е най-представително едно управление. Висока избирателна активност, например като във Франция - 70–80%, гласуват и след това си сърбат онова, което са избрали", коментира Бойко Борисов.

По-рано лидерът на ГЕРБ заяви, че се надява "режимът на Станишев да падне още днес".

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини