Обама осъди ”тъмните маневри” и ”агресията” на Русия

Президентът на САЩ Барак Обама осъди "тъмните маневри" и агресията на Русия в Украйна в реч на площада пред Кралския дворец във Варшава.
Обама, който е на обиколка в Европа, обеща преди това на среща с новоизбрания украински президент Петро Порошенко "дългосрочната подкрепа на САЩ", предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

Американският президент е одобрил допълнителни 23 млн. долара за гарантиране на украинската безопасност.

Вчера Обама съобщи, че заради интервенцията на Русия в Украйна, САЩ ще увеличат военното си присъствие в Източна Европа.

"Нашите свободни нации ще останат единни, за да може нови руски провокации да означават само по-голяма изолация и по-скъпа цена за Русия. Защото след като изразходвахме толкова кръв и средства, за да обединим Европа, отказваме да позволим на тъмните тактики на 20-и век да определят 21-и век", подчерта днес американският президент пред множеството, изпълнило площада пред Кралския дворец - символ на полската независимост.

По думите на Обама САЩ никога няма да приемат окупацията на Крим от Русия, нито нарушенията на суверенитета на Украйна.

Президентът обясни, че свободата на Европа не е гарантирана, съобщава АФП.
Обама потвърди ангажиментите на САЩ към съюзниците от НАТО и изрази солидарност с източноевропейските страни след руската намеса в Украйна, предаде Ройтерс.

"Като съюзници имаме официално задължение - обвързващо ни договорно задължение - да защитаваме вашата териториална цялост. И ще го направим", каза Барак Обама, говорейки иззад бронирано стъкло.

"Полша никога няма да остане сама. Естония никога няма да остане сама. Латвия никога няма да остане сама. Литва никога няма да остане сама. Румъния никога няма да остане сама", обеща Обама.

Междувременно Петро Порошенко обяви, че ще представи мирен план за уреждане на конфликта в източната част на страната скоро след като заеме поста в събота, предаде Ройтерс.

"Русия е изтеглила повечето от войските си от границата с Украйна, но част тях като че ли имат намерение да останат", заяви пък генерал Филип Брийдлав, който е върховен командващ на силите на НАТО в Европа, предаде Ройтерс.

Генералът поясни, че руски бойци, подкрепяните от Русия сепаратисти и руското финансиране са много активни в Източна Украйна и на това трябва да се сложи край.

По-рано днес руският президент Владимир Путин заяви, че практически няма руски войски извън границите, а американските войски са навсякъде, по целия свят има американски военни бази.
Той бе категоричен, че в Югоизточна Украйна няма никакви руски военни специалисти или армейски части.
Путин изрази готовност да се срещне с Барак Обама.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини