Сноудън поиска официално убежище в Бразилия

Бившият консултант на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън, който в момента се намира в Русия, твърди, че е поискал официално убежище в Бразилия. Той каза това в интервю за бразилската телевизия Глобо, излъчено снощи.

"Правото ми на убежище тук (в Русия) изтича в началото на август. Ако Бразилия ми предложи (убежище), ще бъда щастлив да го приема..., би било прекрасно да живея в Бразилия", заяви Едуард Сноудън, който беше в основата на разкриването на мащаба на програмата за електронно наблюдение на АНС.

Той вече изрази намерението си да потърси убежище в Бразилия в отворено писмо до бразилците. "Когато бях блокиран на летището в Москва (след отнемането на американския му паспорт преди десет месеца), отправих молба за убежище до различни държави, сред които беше Бразилия. Официално искане", уточни Сноудън.

Според него бразилското външно министерство счело, че молбата не е издържана в надлежната форма. "За мен това не е нещо ново, тъй като не бях спазил процедурата", каза още бившият консултант на АНС. Сноудън потвърди, че не е "предлагал документи на която и да е страна в замяна на убежище, защото то трябва да бъде предоставено по хуманитарни причини".

Той заяви, че когато американският паспорт му бил отнет, пътувал за Еквадор. "Никога не съм избирал да дойда в Русия, бях на път за Латинска Америка, за Еквадор, но паспортът ми беше отнет и не можех да продължа да пътувам", допълни Сноудън. Накрая той отново заяви, че бил високопоставен американски шпионин, отхвърляйки разпространяваното според него от Вашингтон мнение, че бил обикновен анализатор.

Кампания в интернет за предоставяне от Бразилия на убежище на Сноудън събра над един милион привърженици, но страната даде да се разбере, че няма да отговори на молбата, защото тя е неофициална. В родината си Сноудън е обвинен в шпионаж и кражба на документи, принадлежащи на държавата. Неговите разкрития, идващи от откраднати документи, поставиха американските власти в неудобно положение и обтегнаха отношенията със съюзни държави, които бяха разгневени от откритието, че Вашингтон записвал дори частните разговори на ръководителите им.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини