Високорадиоактивен радий открит на бивше бунище в Швейцария

Високорадиоактивен радий е бил открит в някогашно бунище в швейцарския град Бил - властите обаче не са съобщили за опасната находка. Това пишат швейцарските вестници "Матен диманш" и "ЗонтагсЦайтунг", предаде Франс прес.

Градските, кантоналните и федералните власти били уведомени още преди година и половина, но решили да не оповестяват новината, за да не всяват паника сред населението на 50-хилядния град.

Става дума за остатъци от боя, използвана в часовникарските заводи като луминесцентно покритие за цифрите на произвежданите уреди и забранена през 1963 г., защото е опасна за здравето.

Отпадъците са били намерени по време на пътностроителни работи.

Общото тегло на радиоактивните вещества е 120 килограма. При контакт с тях е измерена радиоактивност от стотици микросиверти, е заявил за "Матен диманш" говорителят на федералното здравно ведомство Даниел Даувалдер. Според службата му има "слаба" вероятност находката да застраши околното население.

През 50-те години на 20-и век бунището е било превърнато в зеленчукови градини, предоставяни на желаещи от общината собственик. На места в района са били измерени нива от над 300 микросиверта в час, надхвърлящи повече от 100 пъти нормата за едно бунище, пишат всекидневниците.

Три часа, прекарани в близост до подобен източник, означават за човек радиоактивно излъчване в доза, равностойна на допустимата за цяла година.

Според немскоезичния вестник обаче швейцарските здравни власти уверили, че при 2 милиона бекерела на килограм рисковете за хората и околната среда са "нищожни".

Проучвания за състоянието на почвените води ще започнат едва през юли, добавя "ЗонтагсЦайтунг". Междувременно различни швейцарски ведомства си прехвърлят отговорността за неразпространението на информация за инцидента, допълва АФП.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини