САЩ размениха 5-има талибани за единствения си пленен войник

Единственият пленен от талибаните американски войник бе освободен след близо 5 г. в замяна на петима талибани от затвора Гуантанамо в Куба.
28-годишният сержант Боуи Бергдал бе пленен от талибаните на 30 юни 2009 г. след като изчезна от военна база в провинция Пактика.

Преговорите за Бергдал са водени с посредничеството на Катар, съобщиха световните медии, цитирани от БТА.
Специалните сили на САЩ са го прибрали при размяна в Източен Афганистан, без да се стигне до насилие. Той е в добро състояние. Откаран е в американската военна болница в Германия.

„Обичам те, Боу. Не бързай, възстанови се. Няма нужда да се бърза. Животът е пред теб”, каза майка му Джейни Бергдал на пресконференция в Айдахо.

По-късно петимата талибани бяха освободени от Гуантанамо и изпратени в Катар. Те са заемали различни постове по време на режима на талибаните и са били задържани от американската армия в началото на войната в Афганистан.

"Конгресът на САЩ не бил уведомен за военната операция по освобождаването на американския сержант, защото животът на пленника бил в опасност", заяви шефът на Пентагона Чък Хейгъл в първия си коментар за операцията, предаде Асошиейтед прес.

Само шепа хора знаели за операцията.

Според Хейгъл обявената размяна създава възможност за преговори между САЩ и талибаните, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Републиканци в Конгреса на САЩ изразиха задоволство от освобождаването на Бъргдал, но реагираха силно резервирано на сключеното от президента Барак Обама споразумение за размяната му за талибаните. Според тях това само ще насърчи бъдещи отвличания на американски военнослужещи.

Лидерът на афганистанските талибани определи като голяма победа освобождаването на хората си. Говорителят на талибаните Забиула Муджахид обаче каза, че размяната не е била извършена "с оглед на мирния процес".

"Става дума само за размяна на военнопленници, това няма нищо общо с политиката", заяви той.

Според високопоставен представител на афганистанските тайни служби петимата освободени са опасни и ако здравето им позволява, те ще възобновят борбата си.

Афганистанското правителство заяви днес обаче, че изпращането в Катар на петимата затворници от Гуантанамо е нелегално и поиска незабавното им освобождаване, предаде Франс прес.

"Американското правителство предаде афганистански граждани на Катар без предварителното съгласие на афганистанското правителство, което противоречи на нормите на международното право", заяви в комюнике афганистанският външен министър.

Кабул "иска незабавното освобождаване на своите граждани, за да могат да се възползват от свободата си".

Кои са освободените

Един от освободените талибани е Хайрула Саид Вали Хаирва, който е бил един от първите членове на движението им в началото на 90-те. При управлението на талибаните е вътрешен министър, съобщи CNN, цитирана от "Фокус".
Преди това е бил губернатор на провинция Херат и е наричан „главният опиумен барон в Западен Афганистан”.

Друг освободен е мулла Мохамед Дазл - началник на щаба на армията при талибаните.

Мулла Норулах Нори е бил губернатор на провинция Балх.

Абдул Хак Уасик е бил зам.-началник на разузнаването, а негов братовчед е бил началник на разузнаването.

Мохамад Наби Омари е бил дребен чиновник в провинции Хост, помагал на членове на „Ал Кайда” да бягат в Пакистан.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини