Юнкер сигурен, че ще е следващият председател на ЕК

Жан-Клод Юнкер е уверен, че ще стане следващият председател на Европейската комисия. Матео Ренци напомни, че има и други кандидати.
Бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер подчерта, че европейските лидери не трябва да бъдат "изнудвани" да го отхвърлят, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Европейската народна партия, която подкрепя кандидатурата на Юнкер, спечели изборите за Европейския парламент миналата седмица.

Юнкер заяви пред в. "Билд ам Зонтаг", че вече има подкрепата на "широко мнозинство" от консервативните и лявоцентристките лидери.

Юнкер обаче среща опозицията на Великобритания. Премиерът Дейвид Камерън предупреди, че няма да може да гарантира оставане на страната си в ЕС, ако Жан-Клод Юнкер оглави ЕК.

Германският канцлер Ангела Меркел, чиято партия е член на ЕНП, беше подложена на критики в собствената си страна, защото изглеждаше хладно настроена към Юнкер. В петък Меркел ясно се обяви в негова подкрепа.

Италианският премиер Матео Ренци обаче заяви, че ще е необходима политическа дискусия за избора на нов председател на ЕК.

Юнкер не е единственият кандидат, посочи Ренци на икономическа конференция в Тренто. Лявоцентристкият италиански премиер подчерта, че Юнкер няма автоматични права над поста и мнозинството му не е гарантирано.

Много по-важно е да се наблегне на политическата програма на Европейската комисия, отколкото на това кой кое място трябва да получи, добави Ренци.

Председателят на ЕК се избира от европейските лидери, но трябва да бъде одобрен от Европарламента, където на последните избори влязоха много евроскептици от десницата.

Лидерът на британската евроскептична Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Найджъл Фараж заяви, че се надява да формира в Европейския парламент алианс с италианското движение "Пет звезди". Фараж се срещна миналата седмица с председателя на "Пет звезди" Бепе Грило.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини