Сепаратисти в Донецк се сбиха помежду си

Проруски боец разглежда стоки, за които се предполага, че са откраднати от супермаркет в Донецк. СНИМКА: РОЙТЕРС

Проруски боец разглежда стоки, откраднати от супермаркет в Донецк. Вляво - булдозер разчиства барикада в центъра на града.

Събитията в Източна Украйна придобиха неочакван обрат, след като различни крила на проруските сепаратисти започнаха да воюват помежду си.

Стотина тежковъоръжени с гранатомети и автомати “Калашников” мъже превзеха в четвъртък седалището на самопровъзгласилата се Донецка народна република и изгониха нейните лидери. Някои определиха събитията като вътрешен преврат. Извърши го група, наричаща се “Батальон Восток”. Възможно е това да е опит да се прочисти Донецката народна република от нежелателни елементи, отбелязва британският в. “Дейли телеграф”.

Бойци от батальона, съставен основно от чеченци и руснаци, заявиха, че са действали от отвращение след разграбването на супермаркет след битката за летището в Донецк. Целта им била да прочистят мародерите.

“Това не е никакъв преврат. Всичко е под контрол”, успокоиха източници, близки до “премиера” на републиката.

Около “Батальон Восток” има много неизвестни. Твърди се, че той е пристигнал в Украйна едва преди няколко дни. Членовете му ходят в еднакви униформи и са изключително добре въоръжени, включително с противотанково и противовъздушно оръжие. Поделение със същото име участваше в боевете в Северен Казказ и във военната интервенция в Грузия през 2008 г.

Акцията означава промяна на ръководството сред отцепниците, коментира в. “Файненшъл таймс”. Сепаратистите с по-тесни връзки с Москва опитват да се наложат над изплъзващите се от контрол бунтовници.

Украинската армия ще продължи военната офанзива, докато не бъдат възстановени редът и спокойствието, заяви министърът на отбраната Михайло Ковал, цитиран от Ройтерс.

“Нашите въоръжени сили прочистиха напълно от сепаратисти юга и част от изтока на Донецка област, както и северната част на Луганска област”, каза министърът.

Сепаратистите съобщиха вчера, че задържаните от тях в понеделник 4-ма наблюдатели на ОССЕ са освободени. Информацията обаче бе опровергана от самата организация. В същото време ОССЕ съобщи, че завчера е загубила връзка с други 4-ма свои сътрудници в Северодонецк близо до Луганск. Това е третата мисия, с която има проблем. Втората от 11 души, включваща и двама българи, беше задържана за 7 ч и пусната.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини