Как Селин изкара 6.00 на олимпиадата по български

За първи път националната олимпиада по български език и литература за 14-годишните беше спечелена от дете, за което българският не е майчин език. Селин Ахмед от Кърджали победи в престижното състезание, постигайки резултат Отличен 6.00.

Селин от малка обича да чете. Разказва, че книгите са нейната страст. „Когато бях 2-3 годишна, баща ми беше купил едно букварче и мисля, че това беше първото нещо, което съм прочела”, спомня си тя.

Днес любимо място на Селин е библиотеката. Казва, че предпочита да чете приключенски и исторически романи, а любимият й автор е Виктор Юго.

Това не е първата награда за момичето. За крехката си възраст то е печелило регионални състезания и по природни науки и чужди езици, съобщават от bTV. Постигнатото първо място в националната олимпиада дава на Селин шанс да избере всяко едно училище в страната, без изпит.

„Минавало ми е през главата София, Пловдив, но аз мисля да си остана в града, защото това е моят роден град, тук са моите приятели, семейството ми. Тук съм родена”, споделя още тя.

Първо място в надпреварата изисква и отлично познаване на българската граматика. „Ако някое дете от турски произход се е постарало, мисля, че също е можело да има такъв успех, то всичко е до учене и до старание, до желание”, смята седмокласничката.

Тя говори свободно английски, немски и турски и има самочувствието да посочва грешките дори на учителите си.

В бъдеще тя се вижда като студент по право в Софийския университет.

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини