В Турция съдят протестиращите в парка Гези

Протестите в парка Гези срещу строежа на търговски център върху част от територията на парка прерастнаха в масови национални протести срещу турското правителство. Сн.: wikimedia.org

Делата за антиправителствените демонстрации в парка Гези миналата година започнаха в Истанбул вчера, съобщава WorldBuletin, предаде БГНЕС.

Първото заседание бе проведено в Истанбул в присъствието на 32 обвиняеми  и адвокатите, представляващи всички страни по делото. Общо около 255  души са обвинени, седем от които са чужденци.

В обвинителния акт на Главната прокуратура в Истанбул се призовава за  лишаване от свобода на 255 заподозрени по обвинения, които обхващат  нарушаване на законите за демонстрации, нанасяне на щети на обществено  имущество и кражба.

Протестите в парка Гези започнаха като малка демонстрация на природозащитници през лятото на 2013 г. заради планове за строеж на търговски център върху част от територията на парка. Това предизвика масови национални протести срещу турското правителство, при които загинаха няколко души.

Източник: БГНЕС

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини