Докладваха на областния пораженията от пороя

Четири дни след последните обилни валежи в хасковски регион, които наводниха къщи в някои населени места, а в пороя намери смъртта си край село Винево семейство от Кърджали, областният управител на Хасково Кадир Исов е поискал доклад от общинските кметове за щетите и състоянието на водните обекти и съоръженията на територията им. От администрацията разпространиха резюме за пораженията.

В общините Харманли, Симеоновград, Свиленград, Стамболово, Маджарово, Любимец, Тополовград и Ивайловград количеството на валежите не е било застрашително и в тези региони няма поражения.

В Хасковска община обаче, в резултат от пороя, са разрушени опорни каменни стени по поречието на местната река Хасковска.

В с. Големанци е разрушен асфалтов път. В селата Мандра и Клокотница също има нарушена пътна инфраструктура. Поражения има и в селата селата Гарваново и Маслиново. Там са разрушени чакълирани настилки по няколко от улиците.

Седем къщи са наводнени в димитровградското Каснаково, в Ябълково и Горски Извор постройките с поражения от високата вода са по 2.

Там има има отнесена пътна настилка в разстояние на 1, 5 км.

Има наводнени и отнесени повърхностен слой на земеделски земи, колко е засегнатата площ обаче тепърва трябва да кажат собствениците.

В следствие поройния дъжд и оттичането на водата в много земеделски земи, засети с пшеница и ечемик, реколтата е смачкана.

За община Минерални бани, където се случи трагедията със семейство Рамадан, в резултат на поройните дъждове и големия водосбор, водата е подкопала крилата на моста и те са паднали, запушвайки просвета. Това е довело до покачване нивото на водата преди моста и в последствие преливането й през пътя, сочи още докладът.

 

М. Манолова 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини