Лекарство против киселини опасно за сърцето

Европейската агенция по лекарствата излезе с препоръка да се ограничи употребата на медикаменти, съдържащи препарата домперидон. Той се използва против гадене, повръщане, подуване на стомаха и киселини.
Според експертите обаче може да предизвика сърдечни проблеми – нарушаване на ритъма и електрическата активност, както и да причини други нежелани реакции като конвулсии, безсъние и тревожност. Установени са 57 смъртни случая на хора, които са приемали домперидон, съобщава „Дейли мейл“. Има още 342 съобщения за пациенти, страдащи от сериозни странични ефекти.

Медикаментът се продава и у нас без рецепта, като на цената на опаковката от 30 таблетки се движи около 4-5 лева, съобщава „Телеграф“. Употребата на „Мотилиум“, чиято активна съставка е домперидон, трябва да се ограничи, съветват обаче експертите. Препоръчителната доза трябва да бъде намалена до 10 мг до три пъди дневно.

Проверката на страничните ефекти на домперидона започват с искане от Белгия. Инжекционната му форма е изтеглена още през 1985 г. именно заради нежеланите странични реакции.

Източник: Блиц

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини