Руски бомбардировачи прелетели близо до Шотландия

Няколко страни членки на НАТО са вдигнали свои изтребители във въздуха, след като два руски бомбардировача прелетели над Северно море.
Руските самолети прелетели близо до въздушното пространство на Великобритания край Шотландия, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Холандското министерство на отбраната съобщи в изявление, цитирано от АП, че идентифицира руските самолети като Ту-95. Два холандски изтребителя Ф-16 били изпратени да прехванат бомбардировачите. Заедно с британски и датски изтребители, те ескортирали руските самолети, докато не си тръгнат.

Такива инциденти са се случвали и преди, обърна внимание холандското министерство на отбраната. То спомена два подобни случая, датиращи от 21 март и 10 септември миналата година.

Великобритания е вдигнала във въздуха изтребители "Тайфун", за да прогонят руските бомбардировачи, съобщи говорителка на британското министерство на отбраната, цитирана от Ройтерс.

Руските военни самолети са били забелязани край Северна Шотландия. Те през цялото време са били в международно въздушно пространство и не са нарушили британското. През миналата година са били регистрирани осем подобни инцидента, отбеляза цитираната говорителка.

Според военни експерти Русия провежда такива полети с разузнавателна цел, за да напомни на света за военната си мощ и за да изпробва системите за противовъздушна отбрана на други страни, отбелязва Ройтерс.

За такива полети над Черно море, в близост до България, бе съобщено неотдавна. Български изтребители също бяха вдигнати извънредно от базите им. Министърът на отбраната Ангел Найденов определи полетите на руски самолети като провокация.

"Нали не мислите, че летят за безобидни разходки или за да помахат с криле на плаващите кораби и летуващите по плажовете туристи?", коментира Найденов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини