Спецчасти арестуваха украински командир в Крим

Руските спецчасти, които щурмуваха украинската военна част в Белбек в събота вечерта, са арестували командира на украинското военно поделение Юлий Мамчур, съобщи Ройтерс.Украинските военнослужещи отказаха да напуснат базата Белбек след изтичането на ултиматума, в който трябваше да предадат контрола в ръцете на Русия.Съпругата на Мамчур съобщила, че нейният мъж й се е обадил по телефона, че е арестуван и го водят към военния затвор в Севастопол. Командирът не успял да съобщи повече подробности, защото връзката била прекъсната.

По-късно беше публикувано изказване на Мамчур, в което той заявява, че неговите подчинени не са се предали. Междувременно украинският министър на отбраната Игор Тенюх заяви, че украинските войници няма да напуснат територията на Крим.

“В момента търсим пътища за излизане от ситуацията на политическо равнище, за да решим този въпрос по дипломатически канали. Това е първото. Второ, ние не можем и нямаме право да напускаме територията на Крим, на което много се надяват руските войски и т. нар. правителство на Крим", изтъкна Тенюх.

Корабът “Славутич”, който принадлежи на украинските военноморски сили, беше завзет след щурм от руски окупатори след двучасов щурм. Нападателите разполагали с бойни оръжия.

На демонстрация в източния украински град Луганск бе поискан референдум за присъединяване към Русия. В акцията взеха участие около 2000 души. Митинги се проведоха и в други градове на Луганска област, като Алчевск и Ровенки.

Премиерът на Крим Сергей Аксьонов призова украинците да се борят срещу политиката на властите в Киев за асоцииране с ЕС, съобщи Интерфакс. “Милиони хора ще бъдат оставени без средства за препитание и ще получат само правото да избират - или да умрат, или да бъдат принудени да станат гастарбайтери”, каза той.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини