Изчезналият край Малайзия самолет е бил умишлено отклонен, смятат властите

Изчезването на самолета на малайзийските авиолинии е резултат от преднамерени действия. Това съобщи премиерът на Малайзия Наджиб Разак на пресконференция в събота. Той обясни, че някой на борда умишлено е изключил комуникациите и проследяващите системи, обърнал е курса на самолета и след това той е продължил полета си 7 часа след изчезването му от радарите. 

"Траекторията, по която е пътувала машината, говори, че някой умишлено го е върнал от маршрута към Пекин и той е прелетял над Малайзия, след което е бил отклонен в западна посока. Все още не може да бъде официално потвърдено, че самолетът е бил отвлечен, но всичко води към тази теза.", заяви Наджиб Разак. 

Операцията по издирването на изчезналия преди седмица "Боинг" с 239 човека на борда в Южно китайско море, където за първи път е бил изгубен контактът с него, ще бъде преустановена и усилията ще се съсредоточат в Индийския океан. Сега властите се опитват да проследят самолета по два възможни коридора - северен от границата с Казахстан и Туркменистан към Северен Тайланд, и южен от Индонезия до южния Индийски океан. 

„Ясно е, че търсенето на самолета навлезе в нова фаза. Надяваме се новата информация да ни доближи до намирането му. Освен това ще фокусираме усилията си върху това кой и защо може да е установил контрол над самолета”, каза малайзийският премиер. 

В същото време стотици хора от цял свят трескаво очакват някаква информация за своите изчезнали близки, които са пътували в самолета. 

"Чувстваме се толкова безпомощни и изгубени. Надяваме се всички страни да обединят усилия по намирането на самолета, за да може ако се окаже, че е отвлечен, да бъдат взети незабавни мерки.", заяви жена, чийто съпруг е в изчезналия самолет. 

"Живеем във високотехнологичен свят, в който се правят какви ли не открития. Не разбирам защо за една седмица няма никакъв напредък по следите на самолета. Това е пълна загадка.", споделя мъж, чиито брат е на борда на самолета. 

Пътнически "Боинг 777" на компанията „Малейша еърлайнс” изчезна мистериозно край Индийския океан точно преди седмица с над 250 пасажери на борда, сред които 12 души екипаж.

Източник: http://www.moreto.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини