Украинското МВнР извика руския шарже д’афер

Руският шарже д`афер в Киев Андрей Воробьов бе извикан в украинското МВнР в знак на протест срещу "пряката намеса на Руската федерация във вътрешните работи".

Украйна разкритикува по-конкретно признаването от Москва за законни на приетите от Автономна република Крим и град Севастопол декларации за независимост, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"Действията на руската страна противоречат пряко на фундаментални принципи на международното право и общопризнати принципи на съвместното съществуване на държавите", се подчертава в изявлението на украинското МВнР.

Вчера руското Министерство на външните работи определи като напълно законна приетата по-рано през деня от парламента на Крим декларация за независимост на украинската автономна република. И.д президент на Украйна Олександър Турчинов пък заяви, че Киев няма да предприема военни действия, за да предотврати отделяне на  Крим.

Ние не можем да проведем военна операция в Крим, понеже по този  начин ще изложим на риск източната си граница и Украйна ще бъде  беззащитна”, заяви в интервю за АФП Турчинов.

Обама приема Арсений Яценюк в Белия дом
Президентът на САЩ Барак Обама ще приеме украинския премиер Арсений Яценюк в Белия дом днес, предаде Асошиейтед прес. Предстоящата среща е дълбоко символичен жест, целящ да затвърди прозападната ориентация на новите украински власти.

Украинският премиер е на посещение в САЩ броени дни преди насрочения за 16 март референдум за присъединяване на украинската автономна република Крим към Русия.

САЩ и ЕС и новото украинско ръководство определиха допитването като незаконно. Спорът за бъдещето на бившата съветска република напомня на напрежението между Запада и Москва по време на Студената война.
Срещата между Обама и Яценюк ще започне късно вечерта българско време.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини