Военните засекли изчезналия Боинг 777 час по-късно

Главнокомандващият на ВВС на Малайзия е цитиран да казва, че липсващият от четири дни самолет с 239 души на борда е летял повече от час, след като изчезва от контрола на въздушното движение.

Полет MH370 е бил засечен летящ над протока Малака, от другия край на страната от мястото, където изчезна от  радара.

Самолетът е открит от военен радар в 02:40 ч. в събота, близо до остров Пуло Перак в северния край на протока Малака, при това е летял на височина от около 9000 метра ( 29500 фута ).

"За последен път полетът е бил открит близо до Пуло Перак в Малака, в 2.40 ч. от контролната кула, преди сигналът бъде загубен", цитира вестникът.

Цивилен източник, запознат с разследването, потвръждава тази информация. Министерството на гражданската авиация и екипите за търсене и спасяване са запознати с доклада.

Междувременно, военно длъжностно лице, информирано за разследванията, е цитирано да казва пред Ройтерс, че самолетът е променил курса след Кота Бхару и е продължил на по-ниска надморска височина.

Според цитирания доклад, това е станало един час и 10 минути, след като самолетът изчезнал от екраните на контрола на въздушното движение над Игари, по средата между Малайзия и Виетнам.

Не се споменава нито дума за това какво се е случило след това.

В изявление Малайзия Еърлайнс се казва, че издирвателните и спасителни екипи са се разширили обхвата извън траекторията на полета - до пролива Малака.

Ако се приеме за достоверен докладът на военните, това би означавало, че самолетът е бил в състояние да поддържа крейсерска височина и е прелетял за около 500 км ( 350 мили ) с изключени транспондер и други системи за проследяване.

Малака е един от най-натоварените корабни канали в света, край западното крайбрежие на Малайзия.

Междувременно мистериите около изчезналия полет продължават. Поне 19 семейства на пасажери от MH 370 са съобщили, че мобилните им телефони звънят. За "Уошингтън Пост" те казват, че профилите на близките им в популярната в Китай социална мрежа QQ показват, че телефоните са активни.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини