Дядо Илчо стигна 100 с пелин, плодове и разходки

Върл фен на „Левски“ от Симеоновград събра приятели и роднини за 100-ния си рожден ден днес в местния „Клуб 90“. Фронтовакът от Втората световна война Илчо Дамаков е популярен в градчето край Марица със силните си пристрастия към сините. За него дори върви лаф сред местните: „В Симеоновград мач може и без рефер да започне, но без дядо Илчо - не!“

Макар и на достолепна възраст, 100-годишният дядо младее и не можеш да му дадеш повече от 80 години, хвалят го близките му.
А през главата му е минало какво ли не. Със завидна памет вековникът и днес може да изрецитира, без да се замисли, всяка важна дата в живота си. Роден е в с. Тянево в голямо семейство, с петима братя и две сестри. Спомня си, че почнели ли да буйстват, баба им имала бърза рецепта да ги укроти. Събирала внуците, правила им попара с вино и малко вода, и всички тутакси се кротвали.

Илчо идва в града на 8 септември 1928 година. Спомня си как постъпва при майстор Величко Гишев да учи обущарство. В живота си е имал много професии - работил е още като сарач, кръчмар, дори фурнаджия.

Военните си спомени пък може да разказва с часове. Като свързочник на батальона стига чак до Австрия. Преживял ужаса в бойните действия, за войната казва “Да слушате за нея, но да не я виждате!“

А за днешния живот в родината си възрастният мъж махва с ръка и ядосано казва: “Язък, дето толкова студувахме на младини на фронта! Вярвахме, че е за по-добро бъдеще, а какво стана днес с България - кражби, насилие, разруха!“. Според дядо Илчо разбиването на ТКЗС-тата е най-голямата грешка в най-новата ни история, според него това е довело до разрухата в селата.

А като остави настрана политиката, столетникът най-много обича да гледа спорт по телевизията, особено мачове.

Формата си поддържа с дълги разходки. Така държи отличните за възрастта си 140/70 кръвно и пулс 60.

Добрият си външен вид пък дължи на многото плодове. Повече от 15 години столетникът си прави обилна закуска, доволен обяд, задължително придружен с чаша от любимия му пелин, веднъж на ден яде и кисело мляко, а за вечеря на масата слага единствено и само плодове.

Баща е на един син - Тенчо, има внук и правнук на 16 години. Заветите му към най-младия член на мъжката дружинка във фамилията му, а и към всички млади хора, са: „Не бъдете завистливи и се научете да уважавате този, който стои срещу вас - това ще ви е най -силното оръжие!“

За рождения ден на столетника на крака му дойде лично кметът на Симеоновград Пейчо Стайков. Той му донесе поздравителен адрес от общината, голяма торта и бастун с пожелание на 110-та годишнина пак да кани гости!

 

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ha
    haskovlii
    52 0
    15:38, 10 мар 2014
    Браво на човека!!!
    Да е жив и здрав!!!
Последни новини