Протест в подкрепа на българка с отнето в Англия дете

Протест се провежда пред Министерство на правосъдието в София в подкрепа на българката, чиято дъщеря Меган бе отнета и дадена за осиновяване във Великобритания. С решение на британски съд Елисавета Попова загуби родителските права над дъщеря син. До драмата се стигнало, след сигнал до властите, че бащата на момиченцето - англичанин, гледа детско порно и въпреки забраната, майката се видяла с него след раздялата им. Случаят бе огласен от медиите през септември м.г., когато Меган бе на 1 година и 4 месеца.

Вчера протестиращи се срещнаха с министъра на правосъдието Зинаида Златанова, съобщи БНР. Днес хората отново са пред сградата на ведомството, за да изразят подкрепата си за майката. Според Златанова единствената възможност момиченцето да се върне в България са нейните баба и дядо по майчина линия да подадат молба, с която да се признае, че са роднини и имат право да я виждат.

На 20 февруари, когато бе последната възможност Елисавета Попова да обжалва решението за осиновяване, съдът отхвърли молбата. Не е допуснато за разглеждане и становището на Държавната агенция за закрила на детето, според което бабата и дядото на Меган са способни да се грижат за нея. Британските социални служби обаче са написали в доклад, че родителите на Елисавета не са в състояние да се грижат за момиченцето.

„На 8 май 2012 г. беше първото дело срещу майката, още на 17 май подадохме гаранция с дядото, че сме готови да се грижим за нея и детето. Взели сме препоръка от кмета. Подали сме и план за бъдещето на Меган - какви грижи за нея ще се полагат. Присъствала съм на всички дела по целия процес. След септември миналата година детето е при осиновителите", обясни бабата на Меган - Мария Попова, цитирана от bTV.

Тя уточни, че й предстои консултация с адвокат във Великобритания за придвижване на документи за попечителски иск.

Членове на групата "Да помогнем на Меган да се върне в България“ настояват българската държава да се конституира като страна по делото и да защити активно правото на детето да живее с майка си.

Утре групата организира протест и пред посолството на Великобритания в София.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини