Павилионите Лафка превземат Хасково?

„Табак маркет“, фирмата-собственик на веригата „Лафка“, е най-вероятният фаворит в конкурса за вестникарски павилиони в Хасково, смятат от бранша на разпространителите на вестници и списания. Такъв конкурс ще бъде обявен, ако в петък общинските съветници одобрят предложението на кмета Георги Иванов за отдаване под наем за 10 години на 41 терена за поставяне на павилиони за вестници. Само за вестникарски павилиони са определени 25 места на апетитни места в града, а останалите 16 са за павилиони плюс автобусни спирки. Площта на първите е 4 квадрата, а на другите 6 кв.м.

Началната цена за павилионите от 4 квадрата е 1350 лв. годишно, а за спирките – 1750 лв. Общата сума за всичките 41 терена е 61 750 лв. без ДДС.

Договорите на разпространителите на вестници в Хасково изтичат в края на март. Сега те плащат за павилион по 75 лева месечно или 900 лв. годишно без ДДС, но пък и павилионите им са с по-малка квадратура.

Препъникамъкът за участие в конкурса обаче е депозитът от 100 000 лева, който градоначалникът предлага да се внася от всеки мераклия да продава вестници в Хасково. „Единственият, който може да извади толкова пари, е „Табак маркет“, категорични са разпространителите, които смятат, че с това на практика се слага край на бизнеса им.

Според тях има и друг сериозен играч на предстоящия търг – фирма „Полиграфснаб“, която е стъпила на вестникарския пазар в Хасково от няколко години. Техните бели павилиони на практика дублират по-старите продавачи на вестници. Според източници от вестникарския бранш е възможно двете големи фирми да си разпределят пазара, като „Полиграфснаб“ вземе спирките, а „Табак маркет“ павилионите.

Фирмата на „Булгартабак“ навлезе агресивно на пазара с „Лафка“ от няколко години и бързо превзе големите градове. На много места избухнаха бунтове на дребни предприемачи, които протестираха, че веригата убива бизнеса им. В няколко общини Общинските съвети отказаха да разрешат навлизането на „Лафка“, въпреки съблазнителните им финансови оферти. Във Фейсбук пък тръгна инициативата "Не купувам от Лафка". В павилионите „Лафка“ освен вестници и списания се продават още опаковани сладкарски изделия и цигари.

В публичното пространство „Табак маркет“ и веригата „Лафка“ се свързват с имената на шефа на Корпоративна търговска банка Цветан Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини