Милион пациенти без лични лекари от юни 2014 г.

От м. юни близо милион пациенти могат да останат без лични лекари, каза председателят на Дружеството на Софийските общопрактикуващи лекари, д-р Володя Василев.

Обявеният срок, в който общопрактикуващите лекари трябва да завършат една от специалностите – „Обща медицина”, „Вътрешни болести”, „Педиатрия”, „Спешна медицина”, изтича на 03. 06. 2014 г.”, посочи той на пресконференция, предаде Фокус.

По думите на д-р Володя Василев, в момента има общопрактикуващи лекари, които са със специалност „Психиатрия”, „Неврология”, както и единици, отказали се хирурзи и нефролози.

Лекари с практика над 10 години, вече няма да имат право да работят. По данни на Столична лекарска колегия, 123-ма лекари нямат такава специализация, а 168 са в процес на придобиване.
От Националното движение на общопрактикуващите лекари изпратиха данни, че за страната общо 830 лекари нямат нужната специалност. Те могат да набъбнат до 1000.

Тези, които са започнали специализация и чакат за изпит, вероятно за тях ще се намери решение.

Но за тези, които изобщо не са започнали специализация и нямат никаква специалност по официални практики, те са проблемни.

На един лекар средно са осигурени 1000 пациенти. След 2 години няма да има кой да преглежда, каза още д-р Василев.

Елитът на нашето общество чака нещата да се сгромолясат. Сякаш някой иска така да стане. Нашето предложение е да се удължи срокът в Закона на лечебните заведения до края на 2020 г., допълни д-р Володя Василев.

Източник: focus-news.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини