Седем мъже убиха жените си само за година

През последните 2 г. се забелязва тревожно увеличаване на броя на убийствата на жени от техните съпрузи или приятели, както и на сексуалното посегателство върху деца. Това алармираха представителите на сдружение „Алианс за защита срещу домашното насилие” – коалиция от няколко неправителствени организации от страната, пише bnews.
Организациите от алианса съобщиха за 7 случая на убийства на жени от техните съпрузи през 2012 г., все още няма обобщени данни за 2013 г., но тенденцията се запазва.

Една от убитите е жена на 30 г., омъжена с две деца - на 3 и 5 години. Въпреки, че е била във фактическа раздяла с мъжа си, поради честите му прояви на агресия, физическо и психическо насилие, той продължавал да тормози, както нея, така и децата, изразяващо се в следене, заплахи и скандали на обществени места, бой и душене. При последния им скандал дори направил опит да я намушка с нож.

Районен съд разпоредил незабавна съдебна защита, но въпреки това, насилникът нахлул в жилището й и на рождения й ден я убил с множество изстрели.

От алианса съобщиха и за друг проблем – през последните 2 години се отчита, че в поне една трета от случаите на домашно насилие, наред с други форми на тормоз е налице и сексуално насилие, включително и многократни изнасилвания в брака. Алармираха и за проблемите със сексуалните посегателства срещу деца, като считат, че не е изведена ясно обществената опасност на блудствата и съвкупленията с малолетни и непълнолетни в семейството.

Наблюдават се и повече смесени форми на насилие, включително и сексуална експлоатация. Тези престъпления остават на практика ненаказани, а и проектът за нов Наказателен кодекс (НК) не дава изрична и достатъчна защита, обясниха експертите от алианса. Те алармираха, че продължителната сексуална злоупотреба и експлоатация на деца едва ли не се насърчава от чл. 218 от проекта за НК, който наказва леко съжителство с дете.

В други европейски държави, посочиха от алианса, в такива случаи се стига дори и до доживотен затвор за агресора. Организациите се обявиха за незабавно подписване и ратификация на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (т.нар. Истанбулска конвенция). Настояват и за по крути мерки срещу насилниците на жени и деца.

На годишна база българските организации, обединени в алианса, работят с над 4000 пострадали от домашно насилие, като 75% от тях са жени. Най-често пострадалите са във възрастовата граница 25-40 години и над 60. Това обаче не били всичките пострадали, тъй като има много лица, които или сами решават проблема – бягайки от насилника без шум, или прекланят глава пред него и живеят постоянно в страх, обясниха

Източник: http://www.dnesplus.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини