МВР връща извънщатните сътрудници

По едно престъпление на ден е регистрирало МВР в селата на областта през миналата година. Данните изнесе шефът на Областната дирекция комисар Ангел Цанков на днешната среща в областната администрация. На нея бяха обсъдени мерки за противодействие на битовата престъпност. Тя бе водена от областния управител Кадир Исов, присъстваха кметовете на Хасково и Маджарово, представители на общини в региона.

Според изнесените данни през 2013 г. в 287-те села в областта са регистрирани 350 престъпления. С най-голяма концентрация на битова престъпност са селата Нова Надежда, Сусам, Узунджово и Капитан Андреево. Предприети са мерки за засилена патрулно-постовата дейност и присъствие на жандармерия. За постигане на по-голяма ефективност при противодействие на престъпността, директорът на ОД на МВР отправи следните предложения към кметовете на общини: активизиране по места на Комисиите по обществен ред и сигурност; провеждането на разяснителни кампании за предпазване от измами и посегателства върху имущество; поставянето на системи за видеонаблюдение на възлови места; съвместни патрули на полицаи и звената за сигурност и т.н.

Комисар Цанков информира още, че предстои законодателна промяна, с която ще бъде възстановена закритата преди време дейност „извънщатен сътрудник на МВР“.

Областният управител пък поиска от него стриктно да се следи за изпълнението на присъствените графици на полицейските инспектори в малките населени места.

Кметът на Хасково Георги Иванов акцентира върху необходимостта от законодателни промени, които ще улеснят противодействието на битовата престъпност, една от които е въвеждането на задължителна адресна регистрация.

Областният управител пое ангажимент да проведе разговори със съответните министерства по направените от кметовете предложения. Едно от тях касае поставянето на т. нар. „легнали полицаи“ в селата, през които минава републиканската пътна мрежа.

Haskovo.net

 

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини