Източиха язовира в Книжовник, земеделците в паника

Големият някога язовир се е стопил до гьол


Язовирът в Книжовник е източен почти до дъно. Нямаме представа как ще си напояваме зеленчуците през лятото. За това сезираха зеленчукопроизводители от съседни села в писмо на редакционната ни поща. По думите им на големия водоем край Книжовник разчитат фермерите от три села. Край Книжовник има поне 5-има едри земеделци, които работят по стотици декари, повечето от тях със зеленчуци. За които трябва много вода.

Проверката на място показа, че сигналът е основателен. Огромният някога водоем се е стопил до 1/3-та от предишните си размери, като старите граници си личат ясно. По предположението на местните хора арендаторът е събрал рибата и се е отказал от стопанисването на язовира. „Ще се молим дъждовете да го напълнят, защото наистина не знаем какво ще правим без вода“, коментира кметицата на Книжовник Зорка Даскалова. Някои от земеделците като Желка Далова са се преориентирали към яз. Тракиец, но други като Тасо Петков чакат изцяло на Книжовник. Особено за своите 200 декара с патладжан. За царевицата трябвало по-малко вода, но все пак по канала трябва да тече нещо.
Дали и колко е останало нещо за текване, не може да се провери, защото пътищата към язовира са завардени с ...бариери. Известна представа за загубената вода дават рибарите. Според тях още преди време язовирът спаднал от нормативните 7-8 метра дълбочина на не повече от 3. Причината е в системно трупащата се тиня. Тази зима обаче се пускало ежедневно и водата съвсем е пресъхнала. „Бе най-добрия рибовъден язовир, но откакто го хвана арендаторът, не става за нищо“, коментира с тъга въдичар, пожелал да остане анонимен.

Името на арендатора пък се оказа пълна мистерия. За него не се сети нито шефът на Напоителни системи Стара Загора Филип Шукаров, нито Зорка Даскалова. Последната не знаела кой стопанисва съоръжението, въпреки че двама от охраната на язовира били от нейното село.

Шефът на Напоителни системи пък категорично отрече възможността зеленчукопроизводителите да останат без вода през лятото. Язовирът щял да се напълни от дъждове и снегове, а ако не вали достатъчно-ще бъде пусната вода от по-високо намиращият се и много близък язовир Мандра. Той бил пълен. Шукаров разкри, че арендаторът/който и да е той/ поискал официално разрешение през миналата година за източване на язовира. Разрешили му от Министерството на земеделието. Мотивът бил ремонт на изпускателния клапан и стената. Без да са изправни тези съоръжения всеки водоем се превръща в бомба със закъснител, напоително обясни напоителния шеф.

Г.Христов

Горите на юг и запад, както и кафявия контур на север загатват зе предишната площ на водоема. По мнението на рибари е бил три пъти по-голям
В района има няколко хиляди декара зеленчуци
Кметицата Зорка Даскалова се моли за дъжд
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини