Грипът удари хасковлии в сливиците

Подобно стълпотворение имаше пред кабинета на Меджидиев и миналата година по същото време

Тазгодишния грип удари хасковлии в сливиците. Всеки втори прекарал грип или ОРЗ /Остро респираторно заболяване/ се е разболял от ангина, споделиха някои от джипитата с най-многобройни практики в града. Жертви са както възрастни така и деца. Голяма част от ангините са гнойни и налагат лечения с антибиотици. Пред кабинетите на педиатрите е препълнено, защото някои от мъниците боледуват за 4-5-ти път тази зима, която при това е една от най-меките от десетина години насам. Всъщност, именно топлото способства за масирано разпространение на вирусите заради честите контакти. Вирусните заболявания пък лесно прерастват в бактериални, като резултатите са най-често ангини и бронхити, а нерядко и пневмонии.

Сливиците бяха главното оплакване и на десетките хасковлии, които не пропуснаха поредния преглед на софийския спец от „Пирогов” доцент д-р Асен Меджидиев. Завеждащият УНГ клиниката в националния институт посещава Хасково поне два пъти месечно, но броят на чакащите винаги е голям. Днес те трябваше да почакат малко повече, защото докторът влезе в 5 поредни операции, предимно за отстраняване на сливици. За отбелязване е, че сливиците се оперират само когато са здрави, а десетките болни сега вероятно ще чакат следващата визита на доктора. Увеличената честота на операциите е показателна, защото хасковските родители по правило фанатично се противопоставят на махане на дори на трета сливица, дори детето им да е опитало от всички възможни антибиотици. А иначе в недалечно минало 3-тата сливица се приемаше като рудиментарна и се премахваше профилактично.

За отбелязване е че тази година в Хасково официално грип нямаше, а отчетените стойности на ОРЗ-та бяха до 150 болни на 10 000. По скалата на Регионалната здравна инспекция това е 2 пъти по-ниско от епидемиологичния праг.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини