ПОМАК забърка скандал в ЕС

Антон Дончев

Свидетели сме на поредната гавра с големия български писател акад. Антон Дончев и неговия роман „Време разделно“, заявяват с възмущение в официално писмо от управителния съвет на Съюза на българските писатели. От него става ясно, че в доклад за положението на т.нар. помаци, изпратен до всички европейски институции и подписан от председателя на Европейския институт „Помак“ Ефрем Моллов, тази книга е обявена за пропаганден роман.

Освен това романът илюстрирал „предполагаемата насилствена ислямизация на българите в Родопите“ във връзка с подготовката на смяната на имената на помаците през 1964 г. В доклада на „Помак“ акад. Дончев е обявен за „бездарен“, романът му - за поръчков, манипулативен и лишен от всякакви художествени качества. „Направеният опит от „Помак“ да оценяват естетически книга, всепризната от българската и световната критика, съвсем не е по силите на авторите на нечистоплътното донесение до Европейската комисия“, убеден е Христо Ганов, който е изпълняващ длъжността председател на СБП. Писателският съюз е категоричен, че всички обвинения срещу героичния епос „Време разделно“ са насочени не само срещу патриотизма и романтизма в творбата на най-големия жив днес български белетрист, но и срещу хуманистичния патос на неговата жестока и красива сага. Между другото „Време разделно“ е най-превежданото българско белетристично произведение - излизало е на 36 езика, а у нас има 32 издания с над 1 050 000 тираж. В САЩ романът е библиографска рядкост и се продава за повече от 150 долара.

Преди няколко дни в писмо до европейските институции в Брюксел от научния съвет на Института за исторически изследвания при БАН реагираха остро на доклада на „Помак“, в което става дума за „положението на помаците в България, дискриминацията и нарушаването на човешките им права“. Историците заявяват, че от това сдружение работят за „възстановяване на Османската империя и срещу ЕС“. Освен това организацията разпространява и антинаучни фалшификации за миналото на България и българите.

Антон Дончев пише епоса, когато е на 33 г

Антон Дончев пише знаменития роман преди половин век, когато е на 33 години, само за 41 дни в родопска хижа недалеч от Пампорово. Провокирала го мистична случка, която преживял 10-ина месеца преди това. Срещнал главната си героиня Елица в с. Момчиловци, където гостувал с група писатели през 1962-ра.

Девойка като самодива, с дълга бяла риза и коса до петите го завела мълчаливо до стаята за гости в дом на края на селото. На следващата сутрин възрастна жена със същото име го посрещнала на двора и му казала, че млада Елица не съществува.

Години по-късно от бившата кметица на Смолян Дора Янкова научил, че красивото привидение се е казвало Йелица и си отишло рано от този свят. Сцени и герои от епоса Антон Дончев си записвал в обикновено тефтерче на „Балкантурист“ от 1963-та. Четири пъти сменял заглавието - „Глава си давам, вяра не давам“, „Залезът прилича на изгрева“, „Часът на избора“... докато на петия изплувало истинското.

През 2009-а в първата българска класация „Голямото четене“ Дончев с „Време разделно“ се нареди след Вазов и „Под игото“.

Източник: http://pressadaily.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини