Проф. Николай Овчаров на разпит по сигнал на „Помак”

Проф. Николай Овчаров е бил разпитан в СДВР по повод сигнала, подаден срещу него от Институт "Помак", съобщи изтъкнатият археолог пред "Фокус".

"Обвинен съм, че съм използвал по техен адрес думите „сепаратисти" и „българомохамедани" - обяви той. - Заставам зад думите си, не отстъпвам от тях, защото за мен действително - действията, които извършва Институт „Помак", са такива. На утрешната пресконференция до голяма степен ще се обоснова с примери - защо те са действително сепаратисти, защо не би трябвало такава партия да се регистрира; тя е, до голяма степен, и на верска основа, защото ислямът има основно място във всичко, което говори Моллов. Говорим, още от неговата книга, която излезе през миналата година, и се стигне до съвременните концепции на партията. Доколкото може да се говори за някакви концепции, в този тюрлюгювеч, който ни предлага той - всеки път различен, във всяка негова изява. В един момент те бяха прабългари (говорим за книгата му), които били избягали от кланетата на Борис Михаил по време на християнизацията в IX век и създали помашкия народ в Родопите".

„Чувам напоследък, че говори за Тракия, но това е при него много характерно, че всеки път има нещо различно, което до голяма степен противоречи на казаното преди това. Наистина, много трудно се говори по неговите тези, защото те са първо необосновани и второ - непрекъснато се променят. Така или иначе говорим за сепаратизъм. Сепаратизъм има, категорично, според мен и аз ще се опитам да докажа тези неща с конкретни аргументи.

Говорим, от една страна за отделянето, чисто психологически, на хората, живеещи не само в Родопите, говорим за тези, които той обозначава с думата „помаци", а от друга страна излизат съвсем конкретни териториални претенции, които са издигани от негови хора, не от него самия", обясни проф. Овчаров.

Източник: http://www.snews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини