Богомил Манчев прибира €500 млн. от проекта на Гоце

Богомил Манчев

Рестартирането на политическото движение АБВ на Георги Първанов и прегръдката на бившия президент с експремиера Бойко Борисов се прави, за да бъде размразен проектът за изграждането на АЕЦ „Белене”.В дъното на заверата е енергийният бос и обвиняем за източване на 8 млн. лева от проекта за Втора атомна Богомил Манчев, разкриха пред „Телеграф” хора от обкръжението на бившия държавен глава. Манчев, чиято фирма „Риск инженеринг” беше подизпълнител на консултанта по „Белене”, е известен с това, че е спонсор на Първанов, и в случая има сериозна мотивация за „пробуждането” на гражданското движение - 500 милиона евро. Приблизително такава сума се очаква да лапне той, ако АБВ успее да договори размразяването на АЕЦ „Белене”. Цифрата представлява комисионата от 5% от 10 млрд. евро, която непозната на БГ пазара американска фирма се кани да инвестира за изграждането на „Белене”. 

Завера  Планът няма как да се задейства при сегашния кабинет, затова основна цел на новите политически партньори е идването на власт под формата на вече станалата нарицателна коалиция „Мишо Бирата” с предсрочни избори. Огромната сума възбуди групата около Меглена Кунева и Реформаторския блок, които се опитват да прилапат парчета от неочаквано появилата се енергийната торта. Така, заслепени от комисионата, те били готови да клекнат на новата коалиция и дори да им помогнат в организирането на заверата. Тя се финансира изцяло от Богомил Манчев, който е ракета носител на изпадналото в кома гражданско движение АБВ на Първанов. С парите на енергийния бос превратаджиите се канели да се върнат на власт. 

Цел Мистериозен кандидат-инвеститор вече се е появил и дори настоява за среща с премиера Пламен Орешарски и министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, научи „Телеграф”. Фирмата, готова да вложи в „Белене” 10 млрд. евро, се казва Monaco Private Capital Corporation и по документи е базирана в Ню Йорк. Интересна подробност е, че информация за собствеността є трудно може да бъде открита, тъй като дори в официалната интернет страница на компанията могат да влизат само регистрирани потребители с парола.Според източници на „Телеграф” именно от тази чужда фирма Манчев и коалиция „Мишо Бирата” се надяват да приберат тлъстата комисиона.

 Източване Както стана ясно при обиските на офисите на „Риск инженеринг” на 20 септември 2013 г. и последвалите обвинения към Манчев и двама от бившите директори на НЕК, държейки изграждането на централата на ниво „гьол”, дружествата около енергийния бос са прибирали по над 950 000 евро на месец под формата на консултации. А единственото, което са правили, е да дават съвети как да се опазва обектът. Парите са плащани от НЕК на консултанта по проекта АЕЦ „Белене” и изпълнителния директор на „Уорли Парсънс” и подизпълнителя „Риск инженеринг”. Далаверата продължи и по времето на служебния кабинет, като така в крайна сметка се оказа, че за годината и половина от спирането на проекта на 29 март 2012 г. до акцията на прокуратурата са били източени около 18 млн. евро. С идването на кабинета „Орешарски” обаче далаверата беше секната, а участниците в нея вече са клиенти на прокуратурата. Затова Манчев е решен да използва старите си авери, за да си върне обратно златната кокошка. Реализирането на идеята на енергийния бос е много опасно за държавата, тъй като то превръща Втора атомна в чисто частен проект, върху който държавата няма да има контрол, поясниха експерти. Явно солидни суми са обещани и на Румен Петков, който и към момента поддържа съмнително луксозен начин на живот. От „Позитано” 20 обясниха, че той вече не получава заплата нито от парламента, нито от Висшия съвет на БСП, но въпреки това продължавал да плаща скъпа охрана и тежки гуляи.Редно е НАП и другите компетентни органи да проверят луксозния начин на живот на Петков, тъй като той заема само партийна длъжност в област Плевен.

 Съветник Консилиере, или иначе казано съветник на енергийния бос и основен идеолог на възраждането на проекта е бившият МВР шеф и червен депутат Румен Петков, който в момента е дясна ръка на Първанов в операцията по размразяването на АБВ. В опитите си да отрече твърденията, че е участвал в рандеву на Първанов с Бойко Борисов, самият Петков реално потвърди това. В интервю за БНТ бившият вътрешен министър се изпусна, че преди 3 месеца се е срещал с Борисов, за да обсъжда рестартирането на АЕЦ „Белене” и интерес към проекта от чуждестранен инвеститор. Допълни също, че Борисов поел ангажимента, че „групата на ГЕРБ би подкрепила рестартирането на проекта „Белене” и преосмисляне на решението на Народното събрание”. Лидерът на ГЕРБ също потвърди за срещата с Петков, като заяви пред Нова тв: “Даже поканих Делян Добрев и им казах моите условия – ако не се дават държавни пари, държавна гаранция, договор за изкупуване на ток – ако тези условия ги има, за мен няма лошо да е частен този проект.” Кой точно е инвеститорът и в какво качество въобще Петков и Борисов са разговаряли за проекта, не стана ясно.В момента първият не заема каквито и да било публични постове и дори не участва в процеса на вземане на решения в управляващата партия БСП. Борисов пък е само опозиционен лидер и като такъв на настоящия етап не може да играе водеща роля за рестарт на проекта. Фактът обаче е, че Петков бута темата в публичното пространство още от есента на миналата година, като настоява приоритет да е не изграждането на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй”, за което вече беше намерен стратегически американски инвеститор ­ „Уестингхаус”, а размразяването на „Белене”.

 Наглост Точно затова в обкръжението на новия кръг „Мишо Бирата” се твърди, че Румен Петков реди схема със събития и факти с цел да прикрие тежките корупционни практики, които въртят с партньорите си, и опитите им за източване на държавната хазна. И колкото и да се опитват да омаловажат фактите, изнесени чрез нашите разследвания, наричайки ни „една медийна група”, ние знаем, че тях ги е страх от истината. Точно затова собственичката на Нова Българска Медийна Група г-жа Ирена Кръстева няма да се поддаде на наглостта на подобни скандални фигури, който вече се проверяват от ДАНС. Тяхната ярост е обяснима, тъй като наскоро за пръв път у нас беше приет закон, регламентиращ дейността на офшорките и ограничаването им от достъп до голяма част от икономическите сфери у нас. Този законопроект беше внесен именно от депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев. Темата за източването на държавната хазна ще се следи отблизо от в. „Телеграф”. Очаквайте скоро още нови скандални разкрития за спонсорите на Първанов, които са успели да източат милиони левове държавна пара.

Източник: http://www.monitor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини