Марси Рийс: Случаят със Сидеров ще бъде показателен за върховенството на закона

Посланик Марси Рийс. Сн.: http://photos.state.gov/

Посланикът на САЩ у нас Марси Рийс заяви, че развитието на случая с Волен Сидеров на летище Варна ще бъде показателен за върховенството на закона в България.

Американският дипломат обясни, че не може да има мнение кой е прав в последния инцидент с Волен Сидеров, но следи случая много от близо.

Според Рийс трябва да има дискусии за върховенството на закона и това е много здравословно.

Американският дипломат заяви, че САЩ подкрепят обсъжданията между американската  компания "Уестингхаус" и правителството на България за проекта за изграждане на 7-и блок в АЕЦ "Козлодуй". Тя определи технологията на "Уестингхаус" като "номер едно в света". Рийс  добави, че САЩ са много доволни от сътрудничеството с България в областта на енергетиката.

По-рано тя и министърът на културата Петър Стоянович подписаха меморандум за разбирателство, с който се налагат ограничения върху вноса на археологически и църковно-етноложки материали от България в САЩ. Необяснимо дълго този документ не e видял бял свят, коментира Стоянович. По думите му през последните години САЩ се превърна в един от големите пазари за незаконен трафик на български ценности и този документ ще спре нежеланата и от двете държави практика.

"Подписването на меморандума е показателно за значението, което отдаваме  на опазването на културното наследство. Вярвам, че опазването на  културните ни ценности е част от пътя за развитието на науката на  България", заяви премиерът Пламен Орешарски.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини