Вигенин: ЕС печели от добрите ни отношения с Русия

Кристиан Вигенин заяви в интервю за ИТАР-ТАСС, че от активните отношения между София и Москва печели не само България, а и целият Европейски съюз.

Външният ни министър обяснява, че Русия е стратегически, ключов партньор за България - също като САЩ, "макар  това  партньорство да лежи в друга плоскост", предаде БТА.

Първият ни дипломат добавя, че Русия е стратегически партньор на ЕС -  води   преговори, за да сключи споразумение за сътрудничество и партньорство, за смекчаване на визовия режим.

"Тези въпроси са важни и за  България, затова активно участваме в дискусии по тези  теми, полагаме усилия да съдействаме за ускоряване на този процес", каза министърът. 

По думите му отношенията с Русия не бива да се формират на остарели  идеологически  стереотипи, защото сега живеем в различен свят и  поддържаме  други активни  отношения, от които печелят  и България, и  ЕС.
"В  различни периоди  по идеологически причини ту едно, ту друго  правителство се опитваше да  блокира отношенията с Русия, днес  това е минало. Трябва да е  абсолютно ясно, че България има  ангажименти и като членка на ЕС, на НАТО, но това  в никой случай не значи, че трябва да  прекратим отношенията с  Русия", отбелязва министърът.

По повод 135 г. от установяването на дипломатически отношения между двете страни той кани колегата си Сергей  Лавров да посети България. Подобно посещение нямало от 6 г.

Вигенин коментира, че трябва да се засили консулското ни присъствие в Русия,  да се развитие на  икономическото сътрудничество, подпомагането на  българския бизнес в  търсенето на партньори в Русия, а на руския  - в България.

София разчита  "руската страна да е по-активна в развитието на контактите". През април в София ще има заседание на  междуправителствената комисия за търговско-икономическо и  научно-техническо сътрудничество.
Според министъра се очаква срещата да потвърди готовността на България да развива  двустранните контакти и да осъществява глобални проекти.   

"Подобни заседания на междуправителствено равнище не бяха  организирани вече доста отдавна. Вярвам,  че срещата ще отправи и до руския бизнес, и до политическото  ръководство на Русия ясни послания, че България има желание да  развива контакти, да реализира съвместни глобални проекти. Конкретно - проекта "Южен поток", казва той.

Щяло да се види също как стоят  и нещата с изграждането на спряната АЕЦ "Белене".

Вигенин се зарича, че ще покажат на българското  общество, че няма пречки активно да се работи с Русия.    

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини