Юристи: Новият Наказателен кодекс въвежда свирепа цензура

Александър Кашъмов

Проектът за нов Наказателен кодекс (НК), който Министерството на правосъдието публикува за обсъждане в навечерието на Коледа, въвежда текстове, с които би се наложила незапомнена цензура - изцяло в услуга на властимащите и срещу основни права на гражданите. Това становище застъпва адвокат Александър Кашъмов от Фондация "Програма Достъп до информация", цитиран в "Правен свят". През последните дни основният дебат около проекта е за предвидената наказателна отговорност за фотографиране, филмиране и записване на лице без негово знание.

Предложеният текст 146, ал. 1 от проекта гласи, че "който противозаконно фотографира, филмира, записва или подлага на друго подобно действие другиго без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, се наказва с лишаване от свобода до една година, с пробация или с глоба."

"Това е една цензура, каквато не е била въвеждана никога досега в България. Ако направим сравнение с НК от 1951 г., в който има наказание "смърт" за събиране на информация, представляваща държавна тайна, с цел да бъде издадена, дори в онзи НК няма такъв текст, който да предвижда при снимане на някого, да може да влезеш в затвора", каза адвокат Кашъмов.

По думите му, този текст несъмнено заплашва свободата на словото и свободата на изразяване изобщо. Кашъмов припомни, че правото на всеки да събира, търси, получава и разпространява информация, е основно право, предвидено в Европейската конвенция по правата на човека и в българската конституция, която забранява цензурата.

"Това, което е по-важно е, че никъде в нормалния свят няма такава отговорност. Разбира се, има определени случаи, в които един човек има право да не бъде сниман. Той обаче може да си заведе съответен иск, да си иска обезщетение, ако е сниман, но наказателна отговорност за такова нещо няма никъде и това може ясно да се проследи в практиката на Европейския съд по правата на човека. Това е абсолютно безпрецедентно, не знам дори дали в централна Азия има подобно законодателство", допълни Кашъмов.

Според него въвеждането на подобно законодателство освен ограничаване на граждански права, ще обслужва директно политиците и особено онази част от тях, която най-често прибягва да съдене на журналисти за клевета и обида. Кашъмов уточни, че защитата на личната сфера също е основно право, защитено и в конституцията, но когато става дума за публични фигури, тази сфера е по-ограничена.

"Трагичната история на последните 10-15 г. показва, че политиците са тези, които опитват да защитават своето лично пространство. Именно те са тези, които водят дела за обида и клевета срещу журналисти", каза Кашъмов и припомни, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров най-често води такива дела и допусна, че тъкмо той и такива като него ще се възползват от подобно законодателство. Показателен пример в това отношение е, че скандалът със снимките на Волен Сидеров от плажове и екзотични дестинации, при подобно законодателство би дал възможност да се търси наказателна отговорност от автора на въпросните снимки.

Според Кашъмов обаче, тази скандална промяна, предвидена в новия НК, съвсем не е изолиран случай. Проблемът е, че извън публичния дебат са останали няколко предложения, свързани с разгласяването на държавна тайна. По думите му, промените предвиждат завишена отговорност за разгласяване на държавна тайна, на служебна тайна, на т. нар. защитена информация, която за пръв път се явява.

"По-скандалното е, че всяка информация, която попада в ограниченията по Закона за достъп до обществена информация и разгласяването ѝ, оттук нататък се превръща в престъпно деяние. Това означава, че държавни служители няма да изнасят информация, която разкрива нередности, журналисти няма да могат да публикуват такава информация. Това е абсолютно скандално сваляне на нивото на защита на обществения дебат и на основните права в България. Всичко това ще има като обществена последица едно невероятно задушаване на обществения дебат и невъзможността да се разкриват нередности, корупция и да се вадят на показ мръсните ризи", обясни адвокат Кашъмов.

Адвокатът блогър Николай Хаджигенов нарече пък проекта за нов НК тоталитарна промяна и репресивна норма, насочена срещу всички граждани. Той подчерта, че в протестната нощ с белия автобус пред парламента от края на юли м.г., именно благодарение на снимащите хора е станало ясно какво се е случило, а иначе е щяла да остане само версията на властта - че протестиращите са счупили прозорец на автобуса.

Целият проект за изцяло нов Наказателен кодекс можете да видите в сайта на министерството на правосъдието – тук.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини