NSA шпионирали през компютри, хардове и мрежови устройства

Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) държи под контрол електронното оборудване чрез внедрен в него шпионски софтуер. Това твърди немският Шпигел, позовавайки се на документи, предоставени от бившия агент Едуард Сноудън, който изнесе шокиращи разкрития за дейността на службите.

NSA е инсталирала свой програмен код в компютри, твърди дискове, рутери и други устройства на компании като Cisco, Dell, Western Digital, Seagate, Maxtor, Samsung и Huawei. Една от тези компании – мрежовият гигант Cisco – вече реагира официално на публикацията.

Вицепрезидентът и ръководител на отдела по сигурност Джон Стюарт твърди, че Cisco не сътрудничи с нито едно правителство с цел отслабване на защитата на своите устройства и последващото им използване от службите и не вгражда никакви пролуки в системите за сигурност.

Шпигел пише, че NSA ползва технически уязвимости в ИТ продукти на много компании, вкл. Cisco. На това твърдение Стюарт отговаря, че неговата компания подхожда изключително сериозно към въпросите на сигурността.

По неговите думи, Cisco няма информация за нови уязвимости в продуктите си. Компанията съобщи официално, че е изискала от Шпигел документите, на които се позовава публикацията и които биха хвърлили светлина по въпроса. Засега обаче Cisco не е получила никакви документи от немското издание.

Източник: technews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини