Почетоха паметта на загиналите в Кербала

С възпоменателна панихида в новопостроения параклис "Свети Мина" на територията на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово и поднасяне на цветя пред паметника на българските воини, загинали в борбата срещу тероризма, бе отбелязана десетгодишнината от атентата в база "Индия" в Кербала, взел живота на 5-ма български военни.

При атентата загинаха майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев и офицерските кандидати Иван Инджов, Антон Петров и Свилен Киров, военнослужещи от Първи пехотен батальон, участвал в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак. Други 29 бяха ранени.

На възпоменанието присъстваха близки на загиналия майор Георги Качорин - неговият брат със семейството си. Малката племенница на майор Качорин, родена след неговата смърт, запали свещичка в памет на чичо си. Когато е загинал, майор Качорин е оставил момиченце точно на тази възраст. Близките още плачат, когато си спомнят за деня, в който са получили страшната вест и са я предали на родителите. Сред воинския състав е и ст. Сержант Мариян Колев, чиито снимки от Кербала бяха първата картина, дошла и до нас, заснети в минутите след нападението. По тези снимки днес учат медиците във Военна академия как се оказва първа помощ при военни условия, те са включени в обучението на войнския състав.

Поне петима от присъстващите днес на възпоменателната церемония са били ранени при нападението в база "Индия". Животът продължава да тече, а в словото си днес бригаден генерал Димитър Шивиков, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово, призова да се опазва авторитета на българската армия, защото тя е, която е допринесла най-много за създаването и укрепването на държавата. 

Източник: http://pressadaily.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини