Путин отново политик на годината в Русия

Четири от всеки сто запитани заявяват, че в Русия няма човек, достоен да се нарече политик на годината, а над една трета - 35 процента, не дават отговор.

Трийсет и два процента от участниците в анкета на Фонда "Обществено мнение" (ФОМ) са посочили Владимир Путин като "най-изявения политик или обществен деец" през 2013 г., пише "Комерсант". Така руският президент стана за трети път "политик на годината" в страната си.

Дори протестната вълна през 2011-2012 г. не доведе на руската политическа сцена нови дейци от общонационален мащаб, коментират социолози от ФОМ. Опозиционерът и бивш кандидат за кмет на Москва Алексей Навални е получил например само 1 процент от гласовете.

След Владимир Путин с 32 процента на второ място в класацията са министърът на отбраната Сергей Шойгу и лидерът на либералдемократите Владимир Жириновски, събрали по 6 на сто от гласовете.

Бивш министър на извънредните ситуации, Шойгу бе втори в този рейтинг и миналата година. Той "има харизма", прави впечатление и като министър на отбраната - "за него не се чува нищо лошо", коментира директорът на ФОМ Александър Ослон.

На трето място в класацията за политик на годината в Русия с по 2 процента от гласовете са премиерът Дмитрий Медведев, лидерът на комунистите Генадий Зюганов и водачът на партия "Гражданска платформа" Михаил Прохоров, милиардер и бивш кандидат-президент.

Под един на сто от жителите на Русия смятат за политик на 2013 г. избрания за кмет на Москва Сергей Собянин.

В класацията отново водят ветераните в политиката, познати на всички в Русия. Този "застой в политическите елити ще трае още дълго време", смята социологът Леонтий Бизов от Руската академия на науките, цитиран в "Комерсант".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини