17-годишно българче спечели $100 000 за свой проект

Ученикът от град Нови пазар Мартин Стоянов/17г./ стана най-младият основател на компания, който ще получи финансиране от американския фонд за рискови инвестиции "Y Combinatior".

Заедно със своя партньор Теодосий Теодосиев/30г./ от Варна кандидатствали с проект за бизнес и са първите спечелили българи. Идеята им е e-mail приложение, с което всеки би могъл да организира електронната си поща от мобилния телефон, докато е в движение. 

В сряда тийнейджърът, който учи в шуменската Професионална гимназия по строителство, гостува на областния управител Венцислав Венков и обясни идеята си пред медиите. "По-различното от другите съществуващи приложения е, че много по-бързо, лесно и с по-малко натискания можеш да организираш пощата си, да преместиш важните мейли в папка за по-късно, а по-маловажните за следващия ден. Можеш да създаваш и нови папки, в които да преместиш електронните си съобщения. След това сядайки на своя лаптоп, виждаш кои съобщения в електронната си поща си отбелязал като спешни и да им отговориш веднага", поясни Мартин.

Мартин и приятелят му кандидатстват в най-престижния фонд за рискови инвестиции и след две интервюта през ноември научили, че проектът им за бизнес печели одобрение и финансиране от 100 000 долара.

За надпреварата са кандидатствали над 6 000 екипа, конкурирали са се с блиянтни умове. Идната година ще пребивават 3 месеца в Силициевата долина, където ще инвестират парите в създадената от тях компания Magin, а с помощта на фонда бизнесът им ще бъде разработен. Спечелените 100 000 долара ще отидат за "строене" на продукта, казва Мартин. 

Мартин седнал на компютър, когато бил на 6 г. Той е самоук програмист. Сам овладял и перфектен английски, без уроци. Тази година завършил он-лайн курс от Харвард за компютърни науки и станал един от 1300  IT специалисти /при регистрирани 150 000 участници/, които се справили с всички зададени задачи.

 "Бях много любознателен, постоянно четях, винаги се опитвах да правя експерименти с компютъра. За мен това е забавлението, училището, там са ми и приятелите", казва той. Мартин ще завърши шуменската гимназия като частен ученик.

Източник: http://www.petel.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини