Гласуват отмяна на пълната забрана за пушене

Камерите и микрофоните в пленарна зала бяха включени в момента, в който започнаха дебатите за частичната отмяна на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места. Дебатите, изказванията и гласуванията ще бъде предавани пряко по Българското национално радио и по Българската национална телевизия.

Няма икономически аргументи в модерния свят, които да доминират над здравната целесъобразност и цената на човешкия живот. С това изречение започнаха активните дебати за частичната отмяна на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места. Още в началото на днешния ден народните избраници се заеха с разглеждане и първо гласуване на предложенията за либерализиране на забраната за цигарен дим на някои от обществените места като заведения, нощни клубове, казина.

Депутатите от ГЕРБ, които смятат въвеждането на пълна забрана за тютюнопушене като един от своите най-големи успехи като управляващи, се бяха подготвили за дебатите. Те се разхождат из кулоарите на парламента със залепени на костюмите си стикери, които изобразяват задраскана с "Х" цигара.

Народният представител от ДПС Тунчер Кърджалиев категорично заяви, че той не приема отмяната на пълната забрана за тютюнопушене. Той определи подобна промяна като крачка назад в подобряването на здравния статут на държавата ни. "Това е вторият законопроект, който дискредитира евроатлантическия път на страната ни", подчерта Кърджалиев и обясни, че първият такъв законопроект е този, с който бе удължен мораториума за продажба на българска земя на чужденци. "Човешкият живот и здравето нямат цена. Те не са величини, подвластни на човешката суета, на човешката корист, здравето и животът са несравними ценности", изброи депутатът от ДПС.

Думите му бяха посрещнати с ръкопляскания от дясната част на пленарна зала, където местата си заемат народните представители от опозицията.

Припомняме, по време на дебатите в кулоарите преди няколко месеца - когато бяха внесени промените в закона, стана ясно, че гласуването в пленарна зала ще бъде шарено, а не строго партийно, тъй като във всички ПГ има и противници, и привърженици на пълната забрана.

Тунчер Кърджалиев обясни позицията си с данни от 2007 година на Световната здравна организация за това, че една от десет причини за смърт се дължат на тютюнопушенето. Кърджалиев алармира още, че ако до 2030 година не се вземат мерки и тютюнопушенето е така регламентирано, се очаква тази цифра да е пет или шест от десет случая на смърт.

Народният избраник от ДПС се противопостави на аргументите за отмяна на забраната за цигарен дим, а именно фалити в хотелиерския и ресторантьорския сектор. "Нима тютюнопушенето е причината да ходиш в заведение? Не са ли добрите разговори, хубавото питие, романтичните погледи дори?", попита още Тунчер Кърджалиев.

Още в началото на работния си ден народните избраници отложиха гласуването на промените в Кодекса за социалното осигуряване, като то ще бъде разгледано на второ четене през следващата пленарна седмица. С тази промяна депутатите пристъпиха към предложението за отмяна на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места.

Припомняме, че една от големите гордости на ГЕРБ е именно въвеждането на пълна забрана за цигарен дим на обществени места, което влезе в сила на 1 юни 2012. Здравните организации бяха изключително доволни, а ресторантьорският и хотелиерският сектор се подготвиха и алармираха за своя фалит.

Още в първите месеци на своето управление новото правителство предприе промени в тази посока и предложи частично премахване на забраната за тютюнопушене. Частичната отмяна означава либерализиране на тютюнопушенето, като изцяло се разрешават запалени цигари в казина и нощни клубове, заведенията за хранен ще трябва отново и като предишни години да обособяват специално помещение за пушачи, а от значение е и квадратурата на самото заведение.

Напълно забранено обаче остава тютюнопушенето на обществени места като административни сгради, детски заведения, училища, болници, закрити спортни площадки, интернет клубовете, кина, театри, концертни зали, галерии, читалища, библиотеки и други.

Има два внесени за обсъждане в пленарна зала законопроекта за промени в Закона за здравето, като техни носителите са лидерът на "Атака" Волен Сидеров и народният представител от БСП Спас Панчев. Икономическата парламентарна комисия подкрепя частичното отменяне, а здравната категорично не се съгласява. Днес е първото гласуване на промените.

Атакистът Павел Шопов изтъкна от парламентарната трибуна, че много хора чакат промените в този закон, като едни настояват забраната да се отмени, а други да остане. Именно заради това Шопов предложи пряко предаване на дебатите и гласуването по БНР и БНТ.
Още при първото гласуване само трима народни представители бяха против прякото предаване, 63 се въздържаха и предложението беше прието.

Народният представител от БСП Таско Ерменков поиска процедура по прегласуване, като негов мотив беше именно подбуждането на големи обществени реакции от тези дебати.
Все пак и на второ гласуване депутатите поискаха камерите и микрофоните да бъдат включени и българските граждани да могат да станат свидетели на разглежданията на частичната отмяна на пълната забрана на цигарен дим в обществени места

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини