Духовно Хасково скочи срещу Баба Яга, припознава я за Сатаната

Злата вещица кацна пред общината на 21-ви май

Вярващи християни започнаха подписка срещу статуята на Баба Яга пред община Хасково. Според тях, е недопустимо в града на Божията майка да се слави и почита такъв сатанински и демоничен образ, чрез изграждането на негови статуи. В открито писмо до кмета на Хасково инж. Георги Иванов миряни посочват, че в Библията това е описано като мерзост пред Господ и е изрично забранено от 10-те Божи заповеди.

Нещо повече, забраната е още с член първи от християнската конституция – „Да нямаш други богове освен мене”, а втората Божа заповед пък гласи: „Не си прави кумир и никакво изображение”.

Срещу демоничния образ на Яга е започнала подписка с искането статуята пред общината да бъде премахната. В подписката се включва и Православната църква в Хасково, в пълно съгласуване с пловдивската митрополия. Със сигурност подписи се събират в църквата „Св. Архангел Михаил” до бившия супер „Освобождение”, но скоро се очаква инициативата да се разпространи във всички църкви на територията на града и общината. Само за ден, своите подписи са оставили 62-ма хасковлии.

„Хасково е известен като града на Богородица, в него има много църкви и възстановени параклиси, все неща насочващи хората към духовността и християнската вяра. Затова не само на хасковлии, но и на чужденците изглежда неуместно и парадоксално пред община Хасково да се поставят фигури на вещица и сова, било за късмет или против уроки. .... Убедени сме, че само от Бог идват спасението, здравето и защитата от злото” пишат в писмо до кмета вярващите хасковлии.

Пред камерата на БТВ, обаче хасковският кмет заяви, че Баба Яга ще бъде махната само когато той си отиде. Неговата интерпретация е, че Баба Яга наистина е символ на злото, но стълба, в който вещицата се е спряла в полета си, символизира решителността да се даде отпор на злото.

„Не разбирам логиката. Със злото трябва да се борим, не да го величаем чрез статуи и символи. Ако искаме да покажем какво е добро и зло, да направим като в Габрово, където има цял парк с приказни герои. Там децата ще могат да направят разликата. А то какво-Баба Яга яде малки деца, тя е демон, а ние я поставяме в центъра на града. Под покровителстовто на Богородица. Абсурдно е” коментира хасковският свещеник Отец Николай. В подписката се е включил и неговият колега Златко. Събраните в следващите седмици подписи ще бъдат връчени на кмета в навечерието на най-големия християнски празник-Коледа.

Статуята на Баба Яга кацна пред хасковската община на 21-ви май тази година. Малко след това кметството се обзаведе и със статуя на сова. Докато старицата върху метлата еднозначно е определяна като зъл демон, то значението на совата се тълкува различно в митологията. Древните гърци я приемат за символ на мъдростта, древните римляни - за предвестник на смъртта и нещастията, а едни от най-старите християни-арменците я свързвали пряко с дявола.

Совата се счита и за символ на тайното общество на масоните.

В християнския свят има еквиваленти на публичното показване на злото чрез маски и статуи. В католическия свят това е прословутият Хелоуин на 31-ви октомври, в православният-останалите още от езичеството кукери. Злото, обаче шества само 1 ден, след което бива ритуално прогонено.

Г.Христов

С наближаването на Коледа, хасковлии повече не могат да понасят публичното присъствие на злото
Десетки вярващи се включиха в подписка срещу Баба Яга

Писмото до кмета

Спорната сова на фасадата на кметството

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ав
    Аврам
    0 0
    23:33, 5 юли 2017
    Ебаси грозната статуя ,като в София статуята на Смъртта на центъра какво става в тази държава
Последни новини