Бюджетната комисия одобри увеличените такси за забавачка

Шефът на бюджетната комисия Иван Иванов (вляво). Вдясно от него е общинският съветник Евгени Колев, който бе дошъл да му удари едно рамо, без да е член на тази комисия

На разгорещено заседание постоянната комисия по бюджет и финанси допусна до разглеждане в Общински съвет-Хасково увеличените такси за детска градина. Докладната записка от кмета Георги Иванов бе допълнена с отделен текст за 5 и 6-годишните – родителите им няма да плащат постоянната такса от 20 лева, но ще заплащат храната си в забавачката, която е 3.30 лв. на ден. Така на практика месечната сума отново е 70 лева, а при 22 дни в месеца дори ги надхвърля. Уточнението към докладната се налага заради изричния текст в закона, според който родителите не заплащат такса за обучение в предучилищните групи. Това на практика пък поставя в привилегировано положение родителите на останалите малчугани, които ще плащат по-малка сума за същата храна (максималният размер за тях е до 50 лева месечно).

На заседанието на комисията в общината присъстваха и десетина гневни майки, както и съветници, които не са членове на комисията.

Шефът й Иван Иванов защити исканото увеличение с мотива, че разходите са се увеличили драстично и общината не може да ги поеме. По думите му, ако таксата остане същата, за доплащането им общината трябва да извади един милион лева до края на годината. „Другият начин е да орежем преференциите – например за самотни майки”, аргументира се той.

Евгения Ангелова, която е и заместник-председател на ОбС, поиска да знае защо е увеличена сумата за храна от „Дусман”. За 2011 година парите за храна са били 1.7 млн. за следващата почти толкова, докато само за 9-те месеца на 2013 сумата е по-висока – 1.735 млн. лв.

Главната счетоводителка на общината Живка Делчева, която също присъстваше, заяви, че няма анекс към договора с „Дусман”. Тя обясни разликата в сумата за храна с увеличения брой деца през тази година. През 2011-а децата в забавачките са били 3 300, през 2012-а – 2500, а тази – 3 400. Разликата между 2011-а и 2013-а, въпреки сходният брой деца, пък бе обяснена с инфлацията. Съветниците се впуснаха в разгорещен спор за цената на сиренето и горивата преди две години и сега.

Антон Иванов бе категоричен, че не може да се говори за такава инфлация. Той допълни, че е искал от администрацията договора с „Дусман”, но към този момент не го е получил. „Трябва да го поискате писмено”, обясниха му от администрацията.

Шефът на бюджетната комисия Иван Иванов пък допълни, че друг проблем пред градините е ниската събираемост на таксите, както и многото преференции и отстъпки за определени категории родители. В 19-а градина в Хасково например този процент достигал 60, според справката, която получил.

„Защо ни давате пример с 19-а градина? Знаете ли къде се намира тя”, избухна една от майките.

„Не, не знам къде се намира”, отвърна Иванов.

„В квартал Република, отвърнаха му. Защо давате пример точно с нея?”    

„А писмено ли поискахте справката?”, поинтересува се пък колегата му Антон Иванов.

„Не”, призна Иван Иванов. „Защото не я поисках от администрацията, а от детската градина”.

„Нали не знаехте къде се намира тази детска градина”, веднага го засякоха гневните майки.

Общината не може да си позволи да покрива такива огромни суми за дофинасиране на детските градини, бе обобщението на Иван Иванов. „Ние пък не можем да си позволим това увеличение. Ако не ни бяха проблем тези 20 лева отгоре, нямаше да сме тук”, заявиха те.

След ожесточени словесни престрелки, в които на моменти всеки говореше с всеки, в крайна сметка бе прието предложението да се допусне до обсъждане в ОбС.

„За” гласуваха Иван Иванов, Албен Манджуков и Живка Колева. „Против” бе Евгения Ангелова. Петият член на комисията бе Мехмед Атаман, който вече е депутат, а на негово място няма избран друг съветник.

Утре предстои обсъждане на горещата докладна в комисията по образование. Гласуването й ще е на сесията на ОбС в петък.

Тодор Кръшков

Антон Иванов: Така и не получих договора с "Дусман". До него е Евгения Ангелова, която единствена от комисията гласува "против" увеличените такси
Някои от майките бяха дошли с децата

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини