Директорски мераци разцепиха държавно училище

Досегашният директор Георги Бакалов се закани да съди държавата ако направят съперника му шеф

Педагозите от харманлийското помощно училище „П.Р. Славейков“ са готови и на стачка, ако за директор им бъде назначен уволняван от училището преподавател, научи Haskovo.net. Учителят обаче спечелил конкурса на МОН на 18-ти ноември и в края на тази седмица трябва да бъде коронясан на директорския пост. Според недоволните обаче, победата му е станала по втория начин, за сметка на реалния победител-настоящият временно изпълняващ длъжността Георги Бакалов. Днес недоволните педагози пуснаха официална жалба до министерството на образованието, с което протестират срещу евентуалното назначение на Димитров. В жалбата са се подписали всички 53-ма педагози в училището.

Срокът за обжалване на резултатите от конкурса изтича в четвъртък и поради тази причина държавните структури на МОН отказаха всякаква официална информация.

Поради липса на такава, Haskovo.net се обърна направо към двамата кандидати. От три години постът се заема от Георги Бакалов. Той е бивш замдиректор, а учителската му специалност е олигофренопедагогика – точната за подобен род учебни заведения. В разговор с наш репортер бе пределно конкретен-“За мен съм спечелил конкурса, но политическите игри ще го подменят. За моя опонент лобира замкмет и червен лидер. Цялата работа е да може община Харманли чрез свой човек да сложи ръка на 22 декара застроена площ на школото. Парцелът е до строящата се магистрала Марица и цената му тепърва ще се качва“, заяви Бакалов. Ако имотът стане публична общинска собственост, това би позволило общината за в бъдеще да се разпорежда с него.

Според закона за народната просвета имотите на закритите училища в продължение на 10 години трябва да се ползват само за образование и нищо други. После обаче собственикът може да прави каквото си иска. Разбира се, първо училището трябва да се закрие, но държавната стратегия е поетапно извеждане на децата от помощните училища и интегрирането им в общообразователни такива. По тази схема бе закрито училището в близкото село Славяново.

Според Георги Бакалов, неговият конкурсен резултат от 141 точки е бил изпреварен в последния момент с 1/една/ точка от опонента му Димитров. Бакалов вече е пуснал официална жалба и заплашва, че ако в министерството не се съобразят с нея, ще ги съди.

Митко Димитров отказа да оповести колко точки е получил от препитването в София. Заяви, че няма никакъв проблем с персонала на „П.Р. Славейков“ и недоумява с какво е заслужил неприязънта на колегите си. Не е бил уволняван, а съкратен от училището през март 2010-та година. От поне две години е директор на основно училище „Христо Ботев“ в село Бисер. На въпрос защо му е да се връща в по-тежката и отговорна среда на едно помощно училище, отговори, че по-голямата част от стажа си е прекарал в такъв тип училища. Дълги години е работил в дома интернат в Славяново и има закалката. Както и необходимата квалификация.

Директорският пост в харманлийското помощно училище бе овакантен в края на ноември 2010-та огдина, когато титулярната директорка Светла Желязкова подаде оставка след скандал с хранителни продукти с изтекъл срок на годност, с които се готвело за децата в училище. Оттогава директорът на „П.Р. Славейков“бе временен, до обявеният от държавата конкурс този октомври. Той бе за директорските постове на 4 държавни училища-хасковските Механо и Авто, димитровградската Професионална гимназия и превърналото се в ябълката на раздора помощно училище в Харманли.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини