Университетски преподаватели протестираха пред парламента срещу полицейския произвол

Сн.: Ранобудните студенти. "След като поднесохме цветя на паметника на Св. Климент Охридски, ние, Ранобудните студенти, посрещнахме Ректора и гостите на тържеството в Аула Магна. Пред очите си държахме знакови снимки от окупацията."

В деня, в който Софийския университет „Св. Климент Охридски” чества 125 години от създаването си, 60 преподаватели, подкрепящи протестите на „Ранобудните студенти”, излязоха пред Народното събрание.

Протестът на преподавателите е мълчалив, към него се присъединиха и студенти. Акцията е насочена срещу полицейския произвол и срещу неспазването на големината на зоните за сигурност около парламента така, както е записана в Закона за митингите и манифестациите (чл. 7, ал.3)  – до 20 метра. В сряда, 27 ноември, от 12:00 часа до парламента, в градинката между Художествената академия и храм “Ал. Невски” (пред пицария “Мама Миа”) ще има протест специално посветен на темата срещу полицейското насилие.

Междувременно по време на честването на празника на СУ ректорът на университета Иван Илчев говори за бюджета за образование като цяло и за бюджета на Софийския университет в частност. Ректорът обаче н коментира окупацията.

„Имаме спорове с Министерството на образованието. Надявам се ние да победим в тези спорове, защото те твърдят, че университетът има по-голям бюджет, отколкото ние го смятаме. Но това ще се разбере при първата вноска за 2014 година. Ако те са прави ще разполагаме с една сума, която ще ни позволи да вземем глътка въздух. Това, което не стана в бюджета според мен, е че можеха да се направят по-решителни стъпки за подобряване на качеството на висшето образование. В бюджета по Наредба 9 са предвидени суми, не по-малко от 10% в държавната издръжка за подкрепа на научната дейност. Тези средства са 2.8%, с което нарушават закона. Предложението ми беше, да се разпределят средствата, съгласно рейтинга. Аз не случайно казах, че в момента колегите от Софийски университет са най-често цитираните сред научните институции”, каза Илчев.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини