Плащаме по нов метод такса смет

Вратичката в закона - да се изчислява такса смет на база данъчна оценка, ще се затвори. Консултант ще изчислява изхвърления боклук по общини, а промяната в методиката ще влезе в сила от 01.01.2015 г.

Правителството вероятно ще обяви конкурс за избор на консултант, който да направи анализ на количествата и качеството на отпадъците на общините и да предложи нова методика за формиране на такса смет, твърди "Труд".

Процедурата ще бъде организирана от Министерството на екологията или Министерството на финансите. В обсъжданията ще участват и от Националното сдружение на общините в България.

Според промените в Закона за местните данъци и такси до 30 юни 2014 г. кабинетът трябва да внесе за обсъждане и одобрение в парламента новата методика.

Таксата трябва да започне да се смята и плаща по новия метод от 1 януари 2015 г. Според изискванията на закона налогът трябва да е съобразен с количеството на изхвърляния боклук от домакинствата. А не както досега - на база данъчна оценка на имота.

И в стария вариант на закона таксата трябваше да е съобразена с количеството смет, но имаше и вратичка - когато това не може да бъде определено, да се изчислява на база данъчна оценка. Тази възможност обаче вече ще бъде отменена.

Общините са категорични, че сегашната методика не е справедлива, но са скептични за новата заради краткия срок за обмислянето и въвеждането.

Не е ясно как ще се изчисляват количествата в големите градове като София, Пловдив, Варна, Бургас, където има повече жилищни комплекси.

При определяне на таксата според изхвърляния боклук вероятно сумите, които плащат гражданите, ще нараснат. Причината е, че сега по-голям дял в общите приходи от смет се пада на бизнеса, допълва изданието.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини