Страната ни пред келнерска перспектива, смятат икономисти

Високо образованите хора търсят високо платена работа и затова бягат на Запад.
Страната ни се изправя пред келнерска перспектива, коментира професор Чавдар Николов по време на дискусия в парламента, организирана от Института за икономика и международни отношения на тема „Борбата с бедността в България".

Трябва да се отмени плоският данък, категоричен бе той. Според него трябва също така да имаме диференцирано ДДС за някои стоки. Българската данъчна система е силно уязвима, смята той и допълни: „Имаме ненормална данъчна система".

Еврофондовете няма да решат проблема с бедността, смята от своя страна професор Ганчо Ганчев. По думите му те могат да ни помогнат да се справим с проблема.

Трябва да се инвестира в човешкия капитал. Инвестицията в образование, в човешкия капитал, в квалификация е това, което може да измъкне една страна от бедност, категоричен е Ганчев.

По думите му икономика с образовани хора по-лесно се справя с шоковете. Той обаче е на мнение, че проблемите с бедността ще се задълбочат. Страната ни преразпределя 40% от своя БВП за социална подкрепа, което не е достатъчно. Освен това икономическият ни растеж е под 3%, което също не подпомага справянето с бедността.

В дискусията участват още парламентарният шеф Миков, премиерът Орешарски и социалният министър Адемов, който посочи, че цел на управлението е към 2020 броят на живеещите в бедност да бъде намален с 260 000 души.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини