"Оксфам": От 2020-а петимата най-богати удвоили състоянието си, 5 милиарда обеднели

От 2020 година петимата най-богати хора в света са удвоили общото си състояние до 869 милиарда долара със скорост 14 милиона долара в час. През същото време почти 5 милиарда души са обеднели. Ако се запази тази тенденция, след десетилетие ще се появи първият трилионер, а бедността ще може бъде елиминирана чак след 229 години.

Това са част от изводите в доклада "Неравенства ООД" на неправителствената огранизация "Оксфам". Традиционно по повод годишните срещи на Световния икономически форум тя обръща внимание на неравното разпределение на благата. Политическите и бизнес лидерите - най-богатите и влиятелни хора - се събраха тази седмица в швейцарския курорт Давос, за да изложат визиите си за бъдещето. Те включват решения на най-големите световни проблеми - от войните, през биологичните заплахи и климатичните промени, до обществените разделения.

Темата коментира пред БНР Мат Лоусън – главен политически съветник на "Оксфам" по въпросите на неравенствата.

"Не виждаме неравенството да е голяма тема в Давос тази година. Опитват се да говорят за всичко останало. Популярни теми като политическата поляризация или влиянието на инфлацията върху заплатите имат очевидна връзка с неравното разпределение на икономическите блага, но за него не се говори. Това не е изненада за нас. Да искаш от милиардери да разрешат въпроса с неравенствата е като да искаш от подпалвач да стане пожарникар. Тези властни хора са проблемът, а не решението", изтъква Лоусън.

"Тази година искахме да покажем, че в своето начало настоящото десетилетие е по-различно от предишните. Натрупването на богатство в най-високите подоходни групи расте, сякаш имаме двигател за неравенства и някой е натиснал педала за газта до ламарината. В предишните десетилетия заедно с това натрупване на върха, имахме и намаляване на бедността, а сега най-бедните по света стават по-бедни. 60 процента от световното население притежава по-малко, отколкото през 2019 година. Прогресът за всички тях е спрял, докато този за богатите е увеличил скоростта си", коментира Мат Лоусън в предаването "Събота 150".

Източник: БНР

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини