В световния ден на диабета: Не достигат тест лентите на болни от Димитровград

Замерване на кръвната захар организираха днес в Съюза на диабетоболните в Димитровград

Проблеми с консумативите за проследяване на кръвната захар имат димитровградските диабетици - не достигат глюкомери и тест ленти. Това отчете в Световния ден на диабетоболните - 14 ноември председателят на тукашния съюз Павлина Танева.

При някои диабетици консумативите се отпускат от Здравната каса, но са крайно недостатъчни. В повечето случай обаче, хората с този вид заболяване трябва сами да си набяват тест ленти, разказа Танева.

150 броя са отпусканите на година ленти за болните, но те стигат едва за 3 месеца, пожеже хората с диабет правят замервания поне 3 пъти на ден.

Днес болните от диабет организираха за поредна година замерване на кръвна захар на всеки желаещ димитровградчанин.

Това е един от най-лесните и бързи начини да се установи наличието на т.нар. социално заболяване, поясни специалистът от Хасково Дора Александрова.

В тукашния клуб тя изнесе лекция за здравословното хранене и превенцията на всеки от типовете диабет 1 и 2. Близо 100 наброяват членовете на Съюза на диабетоболните в Димитровград. Веднъж месечно се организира и безплатно замерване на кръвната захар.

14 ноември е рождената дата на откривателя на инсулина Фредерик Бантинг, затова на този ден диабетоболните отбелязват Световния си ден.

Дора Александрова от Хасково изнесе лекция в тукашния клуб на диабетоболните
Нивото на кръвната захар на желаещите димитровградчани измери днес Александрова

С брошури в димитровградския клуб на диабетика правят профилактика
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини