Студентските съвети искат разследване за полицейско насилие

Ръководството на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) настоява за разследване на всеки случай на използване на груба сила на полицията срещу мирно протестиращи студенти.

В декларация на НПСС се казва, че по данни на очевидци и участници в събитията във вторник пред Народното събрание, както и информации в медиите, може да се заключи, че е налице използване на груба сила от страна на полицейските части срещу мирно протестиращи студенти.

Действията на органите на реда са довели до "физическо въздействие и ограничаване правото на протест и свободно движение на граждани в рамките на проведения студентски протест", се казва в позицията на ръководството на НПСС.

От студентската организация настояват за разследване на всеки отделен случай на неправомерни действия от страна на полицията при пълна публичност и прозрачност за обстоятелствата, свързани с действията на полицаи и протестиращи граждани.

Ръководството на НПСС призовава всички страни за запазване на правовия ред и придържане към диалога като решение на проблемите - както в академичната система, така и в обществено-политическия живот на страната.

Апелира се студентите и участниците в протестите да не се поддават на провокации.

От НПСС напомнят предложението си за алтернатива на студентската окупация, като провеждането на отворени срещи и дискусии в рамките на Националния студентски дом.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини