Младоликите жени живеят по-дълго

Жените, които имат по-млади лица и изглеждат много добре за годините си, живеят по-дълго и имат по-ниско кръвно налягане, установи изследване на британски и холандски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Според изданието това е първото научно проучване, което директно свързва продължителността на живота на дамите със скоростта на стареене на кожата на лицето им, предаде БТА.

Ръководителят на екипа, д-р Дейвид Гън, който е изследовател за групата "Юниливър", заяви: "Ние безспорно установихме, че има връзка между кръвното налягане и риска от сърдечносъдови заболявания и показваната външно възраст. Изследването ни още веднъж потвърждава колко е важно да се води здравословен начин на живот."

Високото кръвно налягане можело да бъде прочетено по лицето на жените не толкова по бръчките, колкото по  "провисванията" в лицевата област.

Експериментът обхванал 514 пълнолетни жени и мъже на средна възраст 63 години. От изследванията проличало, че тези от участничките в експеримента, които изглеждали с над две години по-млади от действителната им възраст, били с много по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания. А мъжете, произхождащи от семейства на дълголетници, изглеждали средно с 1,4 година по-млади от действителната им възраст.

При мъжете и жените от семейства на дълголетници се наблюдавали и по-малко бръчки в горната част на ръцете им от тези на своите връстници.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини