Тъсят пари за болниците

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса се събира отново, за да търси пари за болниците, които не могат да се разплатят с доставчиците си, съобщи агенция КРОСС.

След заседанието в петък председателят на Надзора и заместник-министър на финансите Людмила Петкова обяви, че в понеделник ще се обсъжда здравният бюджет за 2014 година. Въпросът за финансирането през оставащите месеци на 2013-та обаче остана открит след като се изясни, че и през октомври болниците ще получат само 80 на сто от заработеното, плюс 30 милиона лева, очаквани от преизпълнение на здравни вноски.

Вчера здравният министър Таня Андреева изрази надежда, че лекарите няма да изпълнят заканата си за протести, като увери, че болниците ще бъдат компенсирани напълно за разходите си за тази година, дори ако се наложи със средства от следващия бюджет. Според пациентски организации се търсят още 120 милиона лева.

Лекарите са недоволни и от проектобюджета за 2014 година. Според тях в него се очертава недофинансиране от порядъка на 200 милиона.

 
Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини